Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége - idézte a Népszava a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatait. A hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign a meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez. (Rogán elárulta: új csúcsszerv lesz a kormányban.)

Rogán és társai bejelentésük után fél évvel, 2016 elején a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSign Kft.-nek. Bár a társaságot tavaly november óta ismét ők jegyzik, a köztes időszakban - így az adásvételkor - a céget Pozsgai Petra, Rogán Antal régi ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége birtokolta-irányította.

Cikkünk megjelenése után reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a valóság az, hogy az elektronikus aláíráshoz kapcsolódóan nemzetközi szabadalmi bejelentés történt, ami alapján a találmány európai oltalmat kapott. A bejegyzett európai szabadalom az összes uniós országra kiterjed - írták.

Habár az - SZTNH-honlapról korábban még letölthető - átruházási nyilatkozat a fizetés részleteit balladai homályban hagyja, Rogán Antal legfrissebb vagyonnyilatkozatában már ott díszeleg 25 millió forint, amit a MobilSigntól kapott találmányhasznosítási díj címén. Pedig elvben csak az eladás után következett annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e, avagy csak mások korábbi találmányainak koppintása.

A Népszava cikkének publikálását követően a szerkesztőség más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik.

A fotó forrása: Unsplash