Az Ukrajna dél-keleti részén található óriási atomerőmű a háború második hetében került be a hírekbe, amikor az orosz csapatok tüzelni kezdtek az épületére, ezzel kisebb nemzetközi pánikot keltve. Csernobilhoz hasonlóan a zaporizzsjai létesítmény is stratégiai célpont volt, amit elvileg azért vettek be az oroszok, mert abban bíztak, hogy az ott állomásozó csapataikra nem mer majd lőni az ukrán haderő.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője kifejezetten "illékonynak" nevezte a helyzetet szerdai sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, hogy bár az ENSZ támogatása és az ukrán vezetés hozzájárulása is elengedhetetlen a szükséges ellenőrzések elvégzéséhez, a legfontosabb mégis az erőművet uraló orosz erők beleegyezése lenne.

Bár a kommunikáció nem szünt meg teljesen az IAEA és a zaporizzsjai erőmű között, Grossi szerint a helyzet mostanra annyira törékennyé vált, hogy a megszálló erők néha napokig nem válaszolnak a megkeresésekre, ráadásul a kapott információk is merőben eltérőek az alapján, hogy az orosz vagy az ukrán féltől kapják azokat.

Grossi szerdán egy svájci lapnak adott interjújában azt mondta, hogy a kapott információk alapján éles lőszereket is tárolnak az erőműben, és rendszeresen támadás alatt áll. Az ügynökség képtelen megállapítani a valós helyzetet, mert "ellentmondások vannak az orosz és az ukrán fél beszámolói között".

USA: az oroszok pajzsként használják az atomerőművet

Míg a DW jelentése szerint az oroszok által kijelölt tisztviselő arra hivatkozik, hogy az ukrán haderő sokadjára lövi nyugati fegyverekkel az erőművet, addig hétfőn az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken a "felelőtlenség legnagyobb fokának" nevezte azt, hogy az oroszok "nukleáris pajzsként" használják a reaktorok környékét.

Ukrán jelentés szerint a zaporizzsjai atomerőmű melletti 107 ezer lakosú Nikopol városába 60 rakéta csapódott be, néhány lakos áram nélkül maradt. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz hadsereg két ukrán lőszerraktárra mért csapást a zaporizzsjai területen lévő Novoivanivka falu közelében, és egy üzemanyagraktárra a zaporizzsjai vasútállomás közelében.

A múlt héten az ukrán EnergoAtom elnöke, Petro Kotin arról számolt be, hogy a zaporizzsjai létesítmény tízezer dolgozója közül az elmúlt hónapokban több százat is elrabolhattak, és a kínzások hatására az "orosz világot" kezdték el éltetni. Elmondása szerint aki eltűnése után előkerül és visszaáll dolgozni, azon látszik, hogy mindezt "megtört pszichével teszi". Kotin amiatt is aggódik, hogy ilyen állapotban semmi sem garantálja azt a körültekintést, ami normál esetben elvárható volna egy atomerőmű dolgozójától.