Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek, kijárási tilalom is van, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni -idézi az Index az amerikai sajtóhíreket, többek között az NBC cikkét.  A kéthetes határidő elég nyilvánvaló célzás, Donald Trumpnak január 20-án, Joe Biden beiktatásakor el kell hagynia a Fehér Házat.

A szükségállapot kihirdetésére a zavargások miatt volt szükség: Donald Trump távozó republikánus elnök hívei szerdán megrohamozták a Capitoliumot, követelve, hogy Trump maradhasson elnök, mondván csalással veszítette el a novemberi elnökválasztást.

Az épületen belül életbe léptették a biztonsági protokollokat, a bent lévőket igyekeztek kimenekíteni, vagy az épületen belül biztonságban helyezni. Ebbe beletartoznak a szenátorok és képviselők, csakúgy mint az ott dolgozók, akiket arra utasították, hogy zárkózzanak be az irodájukba. Az egyelőre nem világos, hogy a szigorú biztonsági rendszeren miként tudtak bejutni a tiltakozók, de alighanem komoly kudarcnak számít, hogy az elvileg szigorú biztonsági intézkedések ellenére lényegében besétáltak nagy számban a tüntetők, akik elől bútorokkal kellett eltorlaszolni az üléstermet, akik ellen kivont fegyverekkel készültek védekezni a biztonságiak.

Az eseményeket az amerikai közvélemény megdöbbenéssel nézte a beszámolók szerint. Többek között George W. Bush, korábbi republikánus elnök mellett Boris Johnson angol kormányfő is elítélte a történteket.