Továbbra is érvényben tartja az Egyesült Államok a Spanyolországból érkező érett olívabogyóra bevezetett, kombinált dömping és szubvencióellenes vámokat, amelyek mértéke 30-44 százalék.

Ezzel Washington nyíltan semmibe vette az ENSZ Kereskedelmi Világszervezetének (WTO) tavaly novemberi döntését, amely kimondta, a kiegyenlítő vám bevezetése összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal, ráadásul hibás számításokon alapult

– közölte az európai mezőgazdasági termelők érdekképviseleti szövetsége, a Copa-Cogeca.

Amerika megelégelte az uniós támogatást

Az Egyesült Államok 2018-ban vezette be piacvédelmi céllal a büntetővámokat a Spanyolországból importált, érett olajbogyóra. A lépést az amerikaiak azzal indokolták, hogy az Európai Unió a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a spanyol olívatermesztőknek nyújtott támogatás torzította a nemzetközi piacokat, és kárt okozott az amerikai gazdálkodóknak.

Az ENSZ kimondta: Európa nem hibázott

Az Európai Unió az amerikai vámok bevezetését követően a WTO elé vitte az ügyet. A nemzetközi szervezet három évig húzódó jogi huzavona után tavaly novemberben adott ki jelentést, amelyben kimondta:

a spanyol olajbogyótermesztők nem kaptak olyan mértékű uniós támogatást, amely indokolta volna Washington vámintézkedéseit, ráadásul az ezek megalapozottságát igazoló számítások is hibásak voltak.

Ezért az amerikai vámok fenntartása a WTO szerint összeegyeztethetetlen a minősített támogatásokról és a kiegyenlítő intézkedésekről szóló nemzetközi kereskedelmi megállapodásokkal.

Washingtonnak esze ágában sincs eltörölni a vámokat

A WTO ezért 2021 novemberében felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal szüntesse meg a vámokat. Noha Washington eleinte nyitottnak bizonyult a törvények megváltoztatására, az intézkedések elmaradtak. A szándékos időhúzásról szóló vádak pedig úgy tűnik beigazolódtak: 2022. december 20-án az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi bíróságának jelentése egyértelművé tette:

Washington nem akarja megszünteti meg a spanyol olajbogyóágazatban óriási károkat okozó vámokat.

Ezért az európai termelők szövetsége és az Európai Bizottság a napokban ismételten felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, és szüntesse meg a spanyol olajbogyóexportra bevezetett, a WTO szerint is alaptalan korlátozásokat.

Több mint felével esett vissza az olajbogyó kivitele

Az Egyesült Államok az uniós olajbogyótermés legfőbb exportpiaca, a vámok bevezetése előtt az európai termés mintegy 35 százaléka a tengerentúlon lett értékesítve. A kereslet folyamatos növekedése a spanyol termesztőket jelentős és költséges beruházásokra ösztönözte, emellett innovatív és hatékonyságnövelő fejlesztéseket is végrehajtottak a gazdák.

A vámok bevezetését követően az olívaexport mennyisége 67 százalékkal, értéke 70 százalékkal esett vissza.

spanyol olajbogyóágazatban óriási károkat okozott a vámkötelezettség, amely sok termelőt tönkretett, emellett érdemben visszavetette a gazdák versenyképességét. Kártérítést ráadásul alig kaptak az érintettek.

Az EU-s agrárpolitika megítélése is veszélybe kerülhet

Brüsszel és az európai termelőszervezetek attól félnek, hogy az Egyesült Államok magatartása az egész uniós agrárpolitika nemzetközi elfogadottságát veszélyezteti.

Noha a WTO döntése megerősítette a KAP nemzetközi támogatottságát, a világszervezet döntésének figyelmen kívül hagyása más országokat is arra ösztönözhet, hogy valamelyik európai termékpályán tiltott támogatás okozta dömpingre hivatkozva korlátozza a kereskedelmet.