Ódákat zeng az amerikai gazdaság erejéről, a kedvező kilátásokról a Fehér Ház és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai a „világ legerősebb gazdasága” – hangoztatta a Politico szerint az államfő egy szakszervezeti munkások előtt a héten elmondott beszédében is.

A Milwaukee Journal Sentinel vasárnapi számában megjelent véleménycikkében pedig Biden arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkanélküliségi ráta az elmúlt 50 évben soha olyan hosszú ideig nem maradt 4 százalék alatt, mint az elmúlt időszakban. Hozzátette, a bérekkel és a munkával kapcsolatos elégedettség nőtt, míg az infláció két éve nem látott szintre esett vissza.

2021 januárjában, amikor Bident elnökké avatták, a munkanélküliség 6,3 százalékos volt az előző év áprilisi 14,7 százalék után. Ennek a rekordértéknek a hátterében persze egyértelműen a világjárvány okozta lezárások és fennakadások álltak.

Pénteken, miután közzétették a foglalkoztatottsági jelentést, amely alapján 187 ezer új munkahely jött létre augusztusban, Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „történelmünk egyik legerősebb munkahelyteremtő időszakát éli”.

Inflációs árnyék vetül a kedvező foglalkoztatottsági adatokra

Egy közelmúltban, a The Wall Street Journalban közzétett közvélemény-kutatás alapján azonban az amerikaiak nem osztják az elnökük lelkesedését. A felmérés keretében 1500 regisztrált szavazó véleményét kérdezték augusztus 24-e és 30-a között.

A válaszadók 59 százaléka pedig úgy nyilatkozott, elégedetlen Biden gazdasággal kapcsolatos tevékenységével.

A felmérésben szereplők 63 százaléka szerint az elnök nem kezelte jól az infláció jelentette problémát.

Az Egyesült Államokban júliusban 3,2 százalékos volt az éves infláció a júniusi 3 százalék után. Ezzel a növekedéssel egy 12 hónapos folyamatos csökkenési tendencia szakadt meg. Az elmúlt időszakban mért legnagyobb éves áremelkedést 2022 júniusában regisztrálták, ez 9,1 százalékos érték volt.

Hajsza az erős GDP-növekedésért

Donald Trump volt amerikai elnök és Biden gazdasági szemléletmódja között (is) hatalmas szakadék tátong. Trump az adócsökkentésben hisz, míg Biden a tehetősebbek és a cégek komolyabb megadóztatásában. Erre pedig mindketten szeretik felhívni a figyelmet.

Az a fickó, aki előttem töltötte be ezt a posztot, egyike volt annak a két elnöknek a történelemben, aki úgy távozott hivatalából, hogy kevesebb munkahely volt az Egyesült Államokban, mint amikor megválasztották. Mi a »leszivárgó gazdaságtan« helyett azt preferáljuk, amit a Wall Streeten manapság mindenki Bidenomicsnak nevez. És képzeljék csak: működik

– jelentette ki a közelmúltban Biden.

A „leszivárgó gazdaságtan”, azaz a „trickle-down economics” elmélete azt feltételezi, hogy a gazdasági termelésre serkentően hat, ha a cégeket és vállalkozókat terhelő nyereségadó mértékét csökkentik.

 

„A Biden-féle gazdasági csődöt a történelmi Trump-féle gazdasági fellendülés fogja felváltani” – replikázott a republikánusok jelenleg legnépszerűbb elnökaspiránsa.

Trump pozícióját erősíti, hogy a pandémiát követő gazdasági bummhoz képest az elmúlt időszakban regisztrált bővülés lanyhának tekinthető. A második negyedéveben 2,6 százalékos GDP-növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedéveben pedig ez az érték 1,8 százalék volt.

Amerikai gazdasági növekedés
Amerikai gazdasági növekedés
Kép: Napi.hu, TradingEconomics

Morgan Stanley New York-i székhelyű befektetési bank és pénzügyi szolgáltató szerint azonban Biden gazdaságpolitikája működik. A cég vezető közgazdásza, Ellen Zentner júliusban dicsérte az elnök által bevezetett intézkedéseket. „A gazdaság az év első felében sokkal erősebben növekedett, mint ahogyan azt előzetesen vártuk” – írta a közgazdász elemzésében.

Rossz a csomagolás?

Egyre több elemző gondolja úgy, hogy Biden esetében a marketing az, ami javításra szorul. John Anzalone, Biden közvélemény-kutatója szerint ha csak egy kis összefoglaló nyilvánosságra kerülne mindarról, amely a Biden-féle törvénycsomagokban, szerepel, de az elnök neve nélkül, ezek roppant népszerű intézkedések lennének. „A tudatossági szint azonban nagyon alacsony” – utalt arra, hogy sokan automatikusan elutasítanak mindent, ami nem az általuk favorizált politikustól vagy politikai oldaltól származik.

Másban is felmerült már, hogy a Bidenomics név hangoztatása az elnök részéről nem biztos, hogy a legjobb döntés volt.

Hasonló a helyzet, mint az Obamacare esetében volt. Abban a pillanatban, hogy ráteszed valamire a Biden nevet, az ország egyik fele imádni fogja, a másik fele pedig nem

– mondta Jim Messina, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadója.

Komoly marketingprobléma merül fel az államfő klímavédelmi csomagjával kapcsolatban is, amely az Infláció Elleni Törvénycsomag (Inflation Reduction Act, IRA) nevet kapta. Később maga Biden is elismerte, hogy utólag már másképp nevezné el ezeket az intézkedéseket.

„Bárcsak ne ezt a nevet kapta volna! Kevesebb köze van az infláció csökkentéséhez, mint a gazdasági növekedést generáló alternatívák biztosításához”

– mondta az elnök.

Mindezek mellett ráadásul Bidennek egy másik komoly problémával is szembe kell néznie: a választók jelentős része túlságosan idősnek tartja ahhoz, hogy újabb elnöki ciklust kezdjen meg.

A The Wall Street Journalban közzétett közvélemény-kutatás alapján választók mintegy 73 százaléka gondolja úgy, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy induljon az elnökválasztáson, míg Trumpról csak a válaszadók 47 százaléka gondolta ugyanezt. A szavazók 36 százaléka egyenesen úgy nyilatkozott, Biden mentálisan alkalmatlan az elnöki feladatok ellátására, Trumpot pedig a szavazók 46 százaléka tartja mentális szempontból alkalmasnak az államfői posztra.