A cseh államvasutak legújabb hirdetése óriási sikert ért el a közösségi médiában annak köszönhetően, hogy bátran szakított a sablonokkal - derül ki a Radio Praha cikkéből. A reklámban megjelenik egy leszbikus pár, miközben az alkotók egy utalással jelzik, hogy egy állami cég - vagy akár egy magánvállalat - ilyen hirdetést Magyarországon nem készíttethetett volna. A cseh hírportál szerint az ottani rendszerben ez elképzelhetetlen.

A mindössze 30 másodperces reklámban egy család: papa, mama és fiatal felnőtt lányuk vonatra száll, hogy elutazzon Budapestre. A lány úgy döntött, hogy a közös utazáson mutatja be kedvesét a szüleinek, akik azt hiszik, hogy egy csinos fiatal férfivel fognak találkozni, ám lányuk egy másik nőt mutat be nekik társaként.

Nincs ezzel semmi baj

A papa, akit az egyik legnépszerűbb cseh színész, Ivan Trojan alakít, egy pillanatra meglepődik, majd a lehető legtermészetesebb gesztussal ölei meg lánya barátnőjét. Ezután boldog családként folytatják az útjukat Magyarország fővárosa felé reklámozva a cseh vasutak nemzetközi járatait.

A közösségi médiában semmi perc alatt több ezren nézték meg a hirdetést és sok százan osztották meg azt másokkal. A kommentelők egy részének nem kerülte el a figyelmét, hogy a járat Magyarország felé vette az irányt, amelynek kormánya és parlamentje fasírtban van az EU-van az LMBT kisebbségekkel kapcsolatos - brüsszeli megítélés szerint kulturálatlan - jogalkotása miatt.