Mindét fajta esetében az a probléma, hogy azok a külső jegyek, amik miatt az emberek kedvelik őket, szenvedést okoz nekik - derül ki a The Local összeállításából.

A bulldog a második világháború óta a brit szívósság szimbóluma, de lapított pofája miatt légzési nehézségei vannak nem beszélve szaporodási, bőrgyógyászati és ortopédiai problémáikról. Az elmúlt 10 évben Norvégiában született bulldogok több mint felét császármetszéssel kellett világra hozni.

Bulldog (Getty Images)

A bíróság kimondja, hogy

önmagában az a tény, hogy a fajta genetikailag képtelen a természetes úton történő szülésre indokolja a tenyésztés betiltását.

A cavalier esetén a kis méretű fej okozza a legfőbb problémát, ami miatt gyakran szenvednek fejfájától, de szív- és szemproblémák is előfordulnak.

Cavalier King Charles spániel (Getty Images)
Cavalier King Charles spániel (Getty Images)

Ashild Roaldset, a Norvég Állatvédő Társaság vezetője szerint nincs más út, minthogy megváltoztassák a kutyatenyésztés módját és azt a szemléletet, amely 50 évvel ezelőtt még rendben volt, de ma már nincs.

A két fajta esetében a beltenyésztés már "betegséggaranciát" alakított ki, vagyis az örökletes problémák az egyedek többségét érintik.

Sajnos annyira alacsony ezeknek a fajtáknak a genetikai sokfélesége, hogy már az sem jelent megoldást, ha Norvégián kívülről hoznak be tenyészpéldányokat - mondja a szakember.

Sokkolta a tenyésztőket

A tilalomnak persze vannak ellenzői is. Egy cavalier spánielekkel foglalkozó tenyésztő azt mondja, nem érti mit jelent az, hogy a kutyák fejfájással születnek. Ha így lenne, akkor nem lennének boldogok.

A hivatásos tenyésztők elismerik, hogy a két fajta valóban "kihívásokat" jelent, de azt mondják, hogy ezek leküzdhetők a bizonyos követelményeknek megfelelő egyedek szelektív tenyésztésével.

Egy bulldog-tulajdonos attól tart, hogy "kölyökkutya-gyárakból", feketén fogják behozni ezeket az állatokat, törzskönyv nélkül, mellőzve a szükséges állatorvosi vizsgálatokat.

A keresztezés lehet a kulcs

Egy állatvédő egyesület szerint ha a cavalier egy kicsit nagyobb koponyát "kap" más fajtákkal történő keresztezés után, akkor is nagyon aranyos kutya marad. Ha pedig a bulldog kevésbé lesz ráncos, kicsit hosszabb lesz az orra és erősebb a csontozata, akkor sem lesz szörnyű kutya.