A bizalom megvonását a legutóbbi választásokon ellenzékbe kényszerült, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kezdeményezte. Bojko Boriszov pártja lépését a kormány pénzügyi- és gazdaságpolitikájának kudarcával indokolta - olvasható a portálon.

A korrupció elleni küzdelem ígéretével hatalomra került, 42 éves Petkov erős Európa- és NATO-párti álláspontot képviselt. Elemzők szerint egy új kormány feltehetően semlegesebb politikát fog folytatni Oroszországgal szemben. Petkov mindenesetre egyelőre még nem adja fel:

Ez a szavazás egy kis lépés egy nagyon hosszú úton. Nem értették meg, hogy nem így tudják megnyerni maguknak a bolgár nemzetet. Ígérjük, hogy folytatjuk a harcot, és visszaszerezzük az országunkat. Egy napon Bulgária majd megszabadul az alattomos ügyletektől és a maffiától. Sikeres európai ország lesz. Köszönöm

Bő egy év alatt a negyedik választás jöhet

Az ország 2021 áprilisa óta most valószínűleg a negyedik parlamenti választás felé halad. Petkov közölte, hogy nem kíván koalíciós tárgyalásokat folytatni az ellenzéki pártokkal, de jelezte, kész más politikai erőktől elpártoló képviselőkkel biztosítani egy új kabinet támogatottságát, elkerülendő az előrehozott választásokat.

Petkov négypárti kormánya, amelynek tagjai jelenleg a Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), tavaly decemberben lépett hivatalba. A kormányválságot az idézte elő, hogy június 8-án a koalícióból kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt.