Liz Truss brit külügyminiszter, aki egyben a londoni kormány brexitügyi felelőse is, utasította hivatali apparátusát, hogy készüljenek fel a 2019 végén kötött brit-EU szerződés Észak-Írországra vonatkozó részének felfüggesztésére – írja Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva. Bár ez még nem maga a felfüggesztés, borítékolhatóan ki fogja verni a biztosítékot Brüsszelben. A vitatott pont a szerződés úgynevezett északír protokoll része, amely rendezi a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó áruk vámkezelését és uniós szabványügyi ellenőrzését.

Mivel Észak-Írország az ír-északír határ nyitva tartása érdekében az EU egységes piacán és vámhatárán belül maradt, miközben az Egyesült Királyság többi része (Nagy-Britannia) önálló vámrezsimbe került, a brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük az említett ellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy az Ír-tengeren az Egyesült Királyságon belül de facto vámhatár alakulna ki, ami nem tetszik, a brexitereknek és az északír brit unionistáknak. Így több mint egy éve nem hajtják végre az északír protokollt.

Arra hivatkoznak, hogy ez az áruforgalom az EU teljes forgalmához képest elenyésző, így legfeljebb jelentéktelen mennyiségű olyan áru kerülhet be Észak-Írországon keresztül az egységes piacra, ami nem felel meg az azon érvényes szabványoknak. Ugyanakkor a kettős ellenőrzés túl nagy gondot okoz. Az utóbbira hivatkozva akarják élesíteni a brexitmegállapodásnak azt a pontját, ami lehetővé teszi a szerződés egy részének felfüggesztését, ha az egyik fél úgy találja, hogy az túl nagy gazdasági hátrányt okoz.

Az EU azzal utasítja ezt vissza, hogy a szerződés aláírásakor világos volt, mi lesz a brit fél dolga, nyilván akkor is tudták, mekkora az áruforgalom Nagy-Britannia és Észak-Írország között, így ennek tudatában mentek bele az egyezségbe. Nem beszélhetünk tehát váratlanul felmerült túlzott gazdasági hátrányról. További része a vitának, hogy London nem akarja elismeri az Európai Bíróság joghatóságát az északír protokoll alá eső kereskedelemben felmerülő vitás ügyekben, míg az EU szerint mivel Észak-Írország az unió egységes piacának része, amely esetén ez a jogi fórum az illetékes, ettől nem lehet eltekinteni.

Megmerevedett front

A vitában hónapok óta megmerevedtek a frontok, és ezek szerint az sem változtatott a helyzeten, hogy az EU és az Egyesült Királyság az ukrajnai háború ügyében szorosan együttműködik egymással. Truss decemberben vette át a tárgyalások irányítását a korábbi brexitügyi minisztertől, David Frosttól, aki rendszerszemléletben fenyegetőzött a szerződés említett pontja (16. cikkelye) élesítésével, amire hivatkozva el akarnak állni az északír protokoll betartásától. Válaszul az EU megtorló vámok kivetésének lehetőségére tett célzásokat.

A brit kormány újabb lépését kiszivárogtató forrás szerint Truss továbbra is előnyben részesítené a tárgyalásos megoldást, mint a szerződés kritikus részének felfüggesztését, ám nyitva akarja tartani az összes lehetőséget. A legfontosabbnak az ukrajnai orosz invázió ügyében folytatott együttműködés fenntartását tartja, nem akarja, hogy egy másik fronton folytatott vita eltávolítsa egymástól a feleket.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.