Elmérgesedni látszik a francia-brit vita a francia halászok egy részének tevékenységéről a brit felségvizeken – derül ki a Financial Times cikkéből. Gabriel Attal, a párizsi kormány szóvivője a megtorló intézkedések listáját sorolta fel, miután úgy látják, hogy London nem akarja beengedni erre a területre a kisebb halászhajókat. A felek között hónapok óta nő a feszültség ebben az ügyben.

Attal szerint a brit hatóságok csak feleannyi halászati engedélyt adtak ki, amennyi jogos kérelem érkezett hozzájuk. A francia kormány először az Európai Bizottsághoz fordult a panaszával, amely vizsgálja a francia engedélykérelmeket. Az Egyesült Királyság eddig 47 kérelmezőből 15-nek adott engedélyt arra, hogy a brit partoktól 6-12 tengeri mérföldön elül halásszanak.

További 15 megkaphatja a szükséges papírt, ha további adatokat szolgáltat arról, hogy joggal szeretne a brit szigetek közelében hajózni, 17 kérelmet pedig a gyenge érvei miatt elutasítottak. A 170 hajóból, amely az Egyesült Királysághoz tartozó, de Franciaország közelében lévő Jersey-sziget mentén szeretne halászni, csak 66-nak engedélyezték ezt. Válaszul a francia kormány a sziget víz alatti elektromos kábelének lekapcsolásával fenyeget.

Attal elmondása szerint emellett megszigoríthatják a vámellenőrzéseket a Nagy-Britanniából érkező áruk esetén, illetve kukacoskodhatnak az egészségügyi ellenőrzések során. Végül de nagyon nem utolsósorban, megtilthatják a brit halászoknak, hogy a kifogott tenger gyümölcseit kipakolják a franciaországi kikötőkben. Ez fájó lépés lenne, mivel a brit halászok legfontosabb piacukat veszthetnék el

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője azzal válaszolt minderre, hogy a francia kérelmezők 98 százalékának megadták a halászati engedélyt. Ezzel a nagyobb hajózási vállalatoknak kiadott papírokra célzott. Emellett készek továbbiakat is biztosítani, amennyiben a halászok igazolni tudják, hogy alapos okuk van a behajózásra a szent brit felségvizekre.