Összegyűlt ugyanis a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél - jelentette be hétfőn Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője az MTI szerint.

A szavazást közép-európai idő szerint 19-21 óra - között tartják. A voksokat azonnal összeszámolják és az eredményt nem sokkal később kihirdetik.

 

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt rendőrhatósági szankcióval sújtottak.

A Konzervatív Pártra a felmérések szerint jelenleg 7 százalékponttal kevesebben szavaznának egy mostani parlamenti választáson, mint a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra. A YouGov legutóbbi országos gyorsfelmérése résztvevői közül 59 százalék vélekedett úgy, hogy Johnsonnak távoznia kellene tisztségéből.

Az 54 fős határ elérése után a képviselőcsoport többségi szavazással dönt arról, hogy leváltja-e a pártelnöki posztról a párt vezetőjét, ami a szokásjog szerint azzal jár, hogy – miután elvesztette a a kormánypárton belül a többséget - le kell mondania a kormányfői megbízatásról is.

Ha viszont Johnson megnyeri a bizalmi szavazást - vagyis 180 képviselő hétfő este a bizalmatlansági indítvány ellen voksol -, a párt jelenlegi szabályzata alapján a következő egy évben nem kezdeményezhető ellene újabb hivatalos, kötelező érvényű bizalmi szavazás.

A brit Konzervatív Párt frakciójában legutóbb 2018. december 12-én volt bizalmi szavazás Johnson hivatali elődje, Theresa May ellen. Azt a bizalmatlansági indítványt zömmel a keményvonalas EU-szkeptikus tábor kezdeményezte, amely rendkívül elégedetlen volt a brexit feltételrendszeréről Theresa May által elért akkori megállapodással. A szavazást Theresa May megnyerte, miután az akkor 317 fős tory frakció tagjai közül 200-an szavaztak bizalmat neki. A May elleni bizalmatlansági indítványra 117-en voksoltak.

Johnson mostani helyzetét súlyosbítja, hogy a minap megbírságolta őt a londoni rendőrség a korlátozások idején tartott Downing Street-i partik miatt.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügyben lezajlott egy közigazgatási vizsgálat is, amely megállapította, hogy az összejövetelek közül több is súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat a magatartási normákat is, amelyeknek betartását éppen a kormány várta el a brit lakosságtól a járványellenes korlátozások időszakában.

A vizsgálatról kiadott 60 oldalas jelentés szerint az összejövetelek némelyikének megtartását egyszerűen nem lett volna szabad megengedni.