Bill Gross, a Pimco befektetési alap befektetési társigazgatója, a világ legnagyobb kötvényalapcsoportjának menedzsere megalázó megjegyzést tett a Fed és az Európai Központi Bank (ECB) nemrégiben meghirdetett kötvényvásárlási programjaira - jelentette a CNBC. A Pimco Twitter-oldalán azt írta, hogy mostantól a központi bankokban fognak kimúlni a rossz kötvények, ezért igen egyszerűvé vált a piaci befektetők stratégiája: el kell adni a rossz kötvényeket és jókat kell helyettük vásárolni.

Gross beszólása a Fed harmadik monetáris enyhítéséről (QE3), illetve az ECB átfogó pénzügyi tranzakciós  programjára (OMT) reagál és mindössze egy héttel követi a Pimco jelentését, amelyből kiderült, hogy az alap augusztus végére 21 százalékra csökkentette a portfóliójában lévő amerikai államkötvények súlyát a július végi 33 százalékról.

Hihetünk-e neki?

A Pimco idén eddig 8,6 százalékos hozammal örvendeztette meg befektetőit, amivel alaposan elfenekelte ágazata többi szereplőjét, amelyek átlagosan csak 5,8 százalékos pluszt tudnak felmutatni. Gross azonban nem tévedhetetlen: régóta híres arról, hogy az amerikai kötvények eladásának híve, ám két hete kénytelen volt elismerni, hogy túlzásba vitte ezek hanyagolását, ugyanis piacukon kellemes rally zajlott le, amiről így lemaradtak.

Robbert van Batenburg, a Louis Capital Markets befektetési cég kutatási főnöke szerint Gross megint rosszul ül a lovon: az elnökválasztás közeledtével ugyanis szerinte éppen hogy az amerikai kötvények javuló teljesítményére kell tenni.

Mások egyszerűen óvatosságra intenek. A következő négy-hat hónapban nem érdemes a Fed vagy az ECB ellen játszani - véli Nick Beecroft, a Saxo Bank vezető elemzője. Fel fogják pumpálni a gazdaságot, ám a közgazdasági realitások hosszabb távon érvényesülnek majd, szóval gyors döntésekre kell készen állniuk a befektetőknek.