A szigorú határellenőrzési intézkedéseknek és a lezárt repülőtérnek köszönhetően Balira a szokásos több millió turista helyett 2021-ben mindössze 45 látogatót fogadott. Jól mutatja a visszaesést, hogy a járvány előtti utolsó 2019-es évben mintegy 6,2 millió nemzetközi érkezőt regisztráltak, de még 2020-ban is 1,05 millió turistát fogadtak.

"Ez a valaha mért legalacsonyabb külföldi turistalátogatások száma" - mondta Nyoman Gede Gunadika, Bali tartomány turizmusért felelős részlegvezetője a CNN-nek. A kétszámjegyű szám a 2021 januárja és októbere közötti időszakot veszi figyelembe, és a bali központi statisztikai hivatal megerősítette, hogy valóban ennyire drasztikus volt a visszaesés.

Mivel a sziget denpasari Ngurah Rai nemzetközi repülőtere (DPS) szinte egész évben zárva van a nemzetközi járatok előtt, ezek a turisták szinte mind magánjachtokon keresztül érkeztek. Bár a repülőtér hivatalosan október 14-én nyitotta meg újra kapuit a nemzetközi járatok előtt, eddig csak belföldi járatok indultak a repülőtérről, elsősorban Indonézia fővárosából, Jakartából vannak rendszeres járatok.

Ahhoz, hogy Balira jöhessenek a külföldi turisták, a koronavírus miatti szigorú beutazási feltételeknek kell megfelelniük. Be kell szerezniük egy 300 dollárba kerülő üzleti vízumot (jelenleg nincs turista vízum), több PCR-tesztet kell elvégezniük, és speciális egészségbiztosítást kell kötniük. Ezenkívül a közvetlen járatok hiánya miatt a repülőjegyek ára magasabb a szokásosnál.

Bali külföldi látogatókkal kapcsolatos Covid-politikáját a jakartai központi kormány határozza meg, nem pedig a sziget helyi hatóságai. Eredetileg a kötelező karanténidőszak rövidebb volt, de az új omikron-változattól való félelem miatt nemrég megnövelték. A külföldieknek most Jakartába érve legalább 10 napig karanténban kell maradniuk, majd - hacsak nem történik változás vagy az utolsó pillanatban felmerülő probléma - Balira repülhetnek. 

Van azonban egy kis reménysugár a belföldi turizmus fokozatos visszatérésével. A helyi iparkamara jelentése szerint a bali szállodák kihasználtsága jelenleg 35 százalék körül van. Hétvégenként körülbelül 13 000 belföldi turista látogat Balira.