A törvénymódosítást a kormányzó Egységes Oroszország párt két képviselője nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy így ,,jobban lehetne hasznosítani az idősebb veteránok szaktudását".

"A nagy pontosságú fegyverek használatához és a haditechnikai eszközök működtetéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a katonák 40-45 éves korukra lesznek igazán profik" - magyarázta a döntést egyikőjük.

A honatyák hozzátették, hogy a törvényjavaslat megkönnyítené a civil orvosok, mérnökök, műveleti és kommunikációs szakemberek toborzását is - olvasható a portálon.

Jelenleg a 18-40 év közötti oroszok és a 18-30 év közötti külföldiek csatlakozhatnak a hadsereg fizetett kötelékéhez.

Oroszország februárban szárazföldi haderejének 80 százalékát vetette be Ukrajnában, összesen 150 ezer embert. Az azóta eltelt majdnem 3 hónapban a katonák egyharmada elesett a brit titkosszolgálat adatai szerint. Az utóbbi időben a harci kedv is alábbhagyott. Egyre több orosz számára egyértelművé válik, hogy ez nem egy honvédő háború a nácik ellen, hanem egy megalomán politikai terv része. Ezrek tagadják meg a bevonulást, és inkább vidéken bujkálnak. Így viszont nem biztosított az utánpótlás.