A központi bank igazgatótanácsa szintén 25 bázisponttal 8 százalékra emelte a lombard hitel kamatát, és 6 százalékra a letéti rátát. A mostani döntés összhangban van az elemzők várakozásával. Az új kamatértékek január 11-től hatályosak.

 

A román jegybank legutóbb november elején emelte az irányadó kamatot 50 bázisponttal, 6,75 százalékra, ez előtt októberben is volt egy 75 bázispontos emelés.

 

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, 16,76 százalékra gyorsult a román éves inflációs ráta, miután októberben 15,32 százalékra csökkent a szeptemberi 15,88 százalékról. A román jegybank arra számít, hogy az idén év végén 11,2 százalékra, majd 2024 harmadik negyedévének végére 4,2 százalékra mérséklődik az éves fogyasztói árindex.

 

Magyarországon legutóbb decemberben tartott kamatmeghatározó ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: akkor nem változtattak a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén. A jegybank döntése megfelelt az elemzői várakozásoknak, a piac nem várt változást a monetáris kondíciókban.