Egy héttel az orosz hadsereg délkelet-ukrajnai támadásának elindulása után, melynek célja az egész donbaszi régió sőt Dél- és Kelet-Ukrajna megszerzése, semmi jele annak, hogy áttörést érnének el – mondta a BBC-nek Phillips O'Brien, az University of St Andrews stratégiai stúdiumokkal foglalkozó professzora. Az orosz hadsereg nagyon távol áll attól, ahol lennie kellene, attól, hogy egyszerűen átgázoljon Ukrajnán.

A donbaszi támadásban alig jutottak előre, miután olyan nagy veszteségeket szenvedtek el a Kijev bevételét célul tűző támadásukban, illetve a háború további frontjain, hogy ezt nem tudták kiheverni. A szakértő szerint összességében eddig nem különösebben intelligensen harcoltak, elsősorban azért, mert úgy viselkednek, mintha az embereket programozható komputereknek tartanák.

Az a hadsereg, amelyet Kijev környékről kivontak, egy vert sereg volt. A katonák részt vettek háborús bűnök elkövetésében vagy közvetlen tanúi voltak ilyeneknek. Látták ahogy emberek, köztük a társaik mellettük meghalnak, kimerítette őket a háborúzás és elvesztették a fegyverzetüket. Az a tény, hogy az orosz hadvezetés nem vonta ki őket a harcból, hanem átcsoportosította a délkelet-ukrajnai frontra, részben a hülyeség, részben a kétségbeesés jele – véli a brit katonai szakértő.

Lassan mozognak

O'Brien arra is felhívja a figyelmet, hogy az oroszok azonnal bevetették a rendelkezésükre álló erőket, ami arra utal, hogy a katonai manővereik nem haladnak gyorsan. Eközben az ukránok legfőbb gondja az, hogy vissza tudják-e szorítani az országuk területére behatolt csapatokat. Miközben az orosz félnek jelentős nehézfegyverzete és modern támadó eszközei vannak az ukrán egységek egy könnyű hadsereget alkotnak.

Összességben a brit katonai szakértő úgy véli, hogy az az orosz hadsereg, amely február végén megtámadta Ukrajnát, két hónap alatt felőrlődött. Ezért ha Moszkva elhúzódó háborúra akar berendezkedni a megszállt ukrán területeken, akkor szüksége lesz egy új hadseregre és az egy besorozott katonákból álló sereg lesz, mert nincs hivatásosokból álló hadseregük.

Hiányzik a támogatás

A brit védelmi minisztérium rendszeresen kiadott jelentéssorozatában szintén azt állapítja meg, hogy a kellő logisztikai és katonai támogatás híján az orosz hadsereg nem tudott lényeges eredményeket elérni a donbaszi fronton. Az a döntés, hogy Mairupol támadása helyett inkább ostrom alá vették az ukrán ellenállás utolsó ottani maradványát, jelentős erők lekötésével jár, amelyeket nem tudnak más bevetésre átcsoportosítani. Emellett a kikötővárosért folytatott csata sok orosz csapatot kimerített, csökkentve harcértéküket.

Az orosz védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az elesett vagy megsérült katonák utáni kompenzációt ne a civil hatóságok rendezzék, hanem a katonaság. A londoni védelmi tárca szerint ez arra utal, hogy el akarják maszkolni a valódi orosz veszteségeket a polgári lakosság, a családok és a társadalom egésze elől.

Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere elismerte, hogy nehéz nyomon követni az Ukrajnába szállított amerikai fegyverek sorsát, mivel nincsenek amerikai katonák a helyszínen. Az ukrán fél szerint nem kerülhetnek ezek rossz kezekbe. A védelmi miniszter szerint Ukrajna megnyerheti a háborút, ha hosszabb hatótávolságú fegyvereket és harckocsikat is kap, bár az első lépés az, hogy a katonák elhiggyék, hogy nyerhetnek ebben az egyenlőtlen harcban.