Telepítették az első tengeri (offshore) szélturbinát a Földközi-tengeren - adta hírül az Offshore Wind Business. A holland tengerészeti vállalat, a Van Oord volt az "elkövető", a Beleolico szélerőműpark első szélturbinája már dolgozik is.

A szélerőműpark mérete 30 megawattos (MW) lesz, a Beleolico, vagy más néven: a tarantói tengeri szélerőmű, 10 darab, egyenként 3 MW névleges teljesítményre képes, kínai gyártmányú MySE 3.0-135 típusú szélturbinából áll majd.

A lap azt írja, hogy a szélerőműpark Puglia régiójában, a Taranto kikötő közelében épül, és a tervek szerint már az idén teljes méretben üzembe áll majd. A projekt fejlesztő tulajdonosa, a Renexia SpA úgy számol, hogy a szélerőmű termelése évente mintegy 55 600 MWh áramot tud majd a hálózatra tölteni - ez olasz áramfogyasztási norma alapján 18 500 háztartás egész éves igényével egyenértékű villamos energiát jelent.

Tavaly novemberben írt arról először a Wind Power Monthly, hogy az ökológiai átalakulással foglalkozó minisztérium Olaszországban részletes vizsgálat alá vett 20 tengeri szélprojektet - abból a negyvenből, amit a beruházók mutattak be nekik. A 20, az első körön túljutott projekt közös jellemzpje, hogy mind az olasz partoktól legfeljebb 15 kilométerre volt található. A helyszínek fel Szicília és Szardínia körül találhatók.