A kutatás több mint 74 ezer brit, amerikai, olasz, német, izraeli és szingapúri koronavírusos beteg elektronikus adatait elemezte: úgy találták, hogy akik a megfertőződésüket megelőző fél évben megkapták az influenza elleni védőoltást, azoknál kisebb eséllyel alakul ki komoly egészségügyi komplikáció koronavírusos a megbetegedés kapcsán – idézi a portál az ABC News hírét.

Az adatok tanúsága szerint azok, akik nem voltak influenza ellen oltva, húsz százalékkal nagyobb eséllyel kerültek intenzív osztályra, mint oltott társaik, 58 százalékkal nagyobb eséllyel kellett sürgősségi ellátást igénybe venniük, 45 százalékkal gyakrabban alakult ki esetükben szepszis, a stroke esélye is akár 58 százalékkal magasabb volt és a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye is 40 százalékkal nőtt meg esetükben.

Az influenza elleni oltás és a koronavírusban történő elhalálozás közt nem találtak összefüggést.

Fontos megjegyezni, hogy arra nézvést nincsenek adatok, hogy az influenza elleni oltás védene a koronavírussal történő megfertőződéssel szemben. Valószínű ugyanakkor, hogy az oltást felvevők jobban figyelnek egészségükre, így esetükben eleve alacsonyabb a betegség kockázata.