Az EU külügyi főmegbízottja ma érkezik Kairóba, miután a hét végén a több százezres tömegtüntetéseken kirobbant összecsapásokban a hatalomból eltávolított Mohammed Murszi elnök 72 támogatója vesztette életét. Catherine Ashton találkozik Fattah al Sziszivel, a hadsereg vezetőjével, akinek parancsára - az elnök elleni többmilliós tömegtüntetéseket követően - letartóztatták Murszit, illetve Aldi Manszur ideiglenes elnökkel. A főmegbízott közleményt adott ki, amelyben minden érdekelt fél részvételével kidolgozott rendezési tervet sürget az új választásokig. Külön hangsúlyozza, hogy a Murszit támogató Muzulmán Testvériség bevonását is szükségesnek tartja.

A nyugati hatalmakat egyre jobban aggasztja egy kiterjedt, elhúzódó konfliktus lehetősége az arab világ legnépesebb országában, amely összeköti a Közel-Keletet és Észak-Afrikát. A Muzulmán Testvériség hívei azzal fenyegetőznek, hogy a katonai biztonsági szolgálat főhadiszállása elé vonulnak annak ellenére, hogy a hadsereg felszólította őket: maradjanak távol a katonai objektumoktól. Murszi támogatói azzal vádolják a katonaságot, hogy a hét végén éles lőszerrel belelőtt a tömegbe, amit a hadsereg tagad. Sok áldozatot fejen vagy szíven lőttek, ami arra utal, hogy mesterlövészek követték el a gyilkosságokat, akik civilek is lehetnek. A BBC szerint a két oldal támogatóinak összecsapása vezetett a véres következményekhez.

Kölcsönös provokáció

Az egyiptomi belügyminiszter közölte a külföldi sajtó képviselőivel, hogy felhatalmazták a hadsereget a civilek letartóztatására. Ezt a Muzulmán Testvériség a tagjai és a hívei elleni provokációnak tarja, miközben kitart amellett, hogy tábort épít a Rabaa al-Adiwiya mecset környékén. A belügyminisztérium figyelmeztette a szervezetet, hogy fel fogják számolni a sátortábort. Tegnap további összecsapások is voltak: Kairótól északra Kafr el-Zayat és Port Said városában két embert megöltek. A hét végén tíz iszlamista gerillát lőtt le a katonaság a Sínai-félszigeten, ahol megélénkült a militáns csoportok tevékenysége - jelentette a Mena helyi hírügynökség.

A helyzetet az is mérgezi, hogy Murszit továbbra is fogva tartják és "előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal vádolják, amelyeket más bebörtönzöttek és katonák követett el", amikor 2011 januárjában - a Muzulmán testvériség más vezetőivel együtt - kiszabadult egy kairói börtönből. Vádlói szerint más börtönök ellen is támadásokat szervezett az egyiptomi lázadás idején. Végül azt is felhozzák ellene, hogy összejátszik a Muzulmán Testvériséggel szoros kapcsolatot ápoló Hamasz militáns szervezettel, amely a Gázai-övezetet irányítja.