A külügyi tanács ülésének összehívását az utóbbi napokban Laurent Fabius francia és Federica Mogherini olasz külügyminiszter is kérte az iraki helyzetre tekintettel. A francia diplomácia vezetője vasárnapi levelében azt írta Ashtonnak: az uniónak sürgősen fegyverekkel és lőszerrel kell ellátnia az iraki kurdokat, miután Maszúd Barzáni, az iraki kurd autonóm régió elnöke nemzetközi segítséget kért az Irakban előrenyomuló szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IÁ) elleni harchoz.

Kedden az EU Politikai és Biztonsági Bizottsága vitatta meg az iraki helyzetet. A tagállamok képviselőiből álló, a külügyminiszteri tanácsnál alacsonyabb szintű testület ülésén abban állapodtak meg, hogy a tagállamok maguk dönthetnek arról, szállítanak-e fegyvereket az iraki kurdoknak. Nevük elhallgatását kérő diplomaták arról számoltak be, hogy azért nem sikerült megegyezni közös uniós fellépésről, mert az EU több tagországa ellenezte a fegyverszállítást.

Az Iszlám Állam fegyveresei jelentős területeket foglaltak el Irak északi és nyugati részén, s az ottani, illetve a kelet-szíriai területeken "kalifátust" kiáltottak ki. A szervezet az elfoglalt észak-iraki területekről elüldözte a türkmén és a jazidi kisebbség - egy saját vallást követő kurd népcsoport - tagjait, akik a környékbeli hegyekben rekedtek víz és élelem nélkül. Közel-keleti katolikus szervezetek szerint több mint százezer iraki keresztény is menekülni kényszerült a harcok elől.