Nem volt igazuk azoknak, akik azt gondolták, hogy már a szürreális felső foka az, ami az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszainak építése körül folyik, bár a történéseket tulajdonképpen erős túlzás építésnek nevezni - derül ki a Maszol indokoltan pikírt hangulatú cikkéből. A közúti infrastruktúráért felelős országos társaságnak (CNAIR) sikerült még rátennie egy lapáttal a korábbi csetlésre és botlásra.

Az történt, hogy érvénytelenítette a Berettyószéplak és Bisztraterebes közti, 18 éve elkezdett sztrádaszakaszra kiírt közbeszerzési eljárást. Azt, hogy ezt történt, már múlt héten megszellőztette Cătălin Drulă, korábbi szállításügyi miniszter, azonban az állítását nem tudta semmilyen dokumentummal alátámasztani, a CNAIR pedig mélyen hallgatott.

Megváltozott a véleményük

Időközben a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület megszerezte és közzétette a Facebookon a CNAIR értékelési bizottságának a közbeszerzési eljárás eredményének megsemmisítéséről rendelkező határozatát.

A dokumentum keltezésének időpontja július 27., azt azonban nem lehet tudni, hogy a határozatot mikor továbbították az érintetteknek, akiknek 10 nap állt rendelkezésükre a fellebbezésre, s azt sem lehet tudni egyelőre, hogy éltek-e a lehetőséggel. A testület arra hivatkozva érvénytelenítette a közbeszerzési eljárást, hogy a pályázók egyike sem nyújtott be elfogadható ajánlatot.

Korábban másként gondolták

Furcsamód a CNAIR illetékesei néhány hónappal ezelőtt még másként vélekedtek a beérkezett ajánlatokról, a megbízást a bukaresti Construcții Erbașu és a szlovák Vahostav cégek társulásának szándékozták adni. Ez 2021 szeptemberében történt, azonban szerződést nem kötöttek, mivel a nagyváradi Drum Asfalt–Trameco konzorcium óvást emelt a döntés ellen, sikerrel. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez alkalommal sem kötötték meg a szerződéskötést.

A Bisztraterebes és Berettyószéplak közti sztrádaszakasz megépítésének először a Bechtel veselkedett neki, 18 évvel ezelőtt, s részben sikerült is neki. Azóta, hogy a kormány felbontotta az amerikai céggel kötött szerződést, a CNAIR három alkalommal írt ki közbeszerzési eljárást a sztrádaszakaszra: 2014 májusában, 2017 augusztusában és 2020 decemberében.

A legfrissebb hír: újabb versenytárgyalást írnak ki hamarosan az észak-erdélyi autópálya Bihar (Biharia) és Bisztraterebes (Chiribiş) közötti szakaszának megépítésére – idézte a MaszolSorin Grindeanu szállításügyi miniszter és kormányfőhelyettes bejelentését, ami a közösségi médiában jelent meg.