Hárommilliárd lejnél (21 milliárd forint) többe került Romániának, hogy részt vett Afganisztán katonai megszállásában - írta a Maszol. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt közel két évtizedben a román hadsereg 32 ezer katonája fordult meg a közép-ázsiai országban. A katonák, akiknek fő feladatuk a járőrözés volt, de a helyi fegyveres erők kiképzésében is részt vettek, hat hónapos turnusokban váltották egymást.

A kiadások legjelentősebb tételét a helyszínen szolgáló katonák bére tette ki. A sajtó korábban több ízben. Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő egységek tagjai jól kerestek, a megszokott zsoldjuknak több mint dupláját kapták és jelentős összegű napidíjat is fizettek nekik. Egy őrmester havi jövedelme 3500 euró (1,23 millió forint) volt, egy századosé pedig közel 4400 euró. Az afgán hadsereg kiképzéséhez Románia félmillió dollárral járult hozzá.

A 3 milliárd lejes kiadás euróban több mint 600 milliónak felel meg. A szállításügyi minisztérium pár évvel korábban végzett számításai szerint síkságon 3,8 millió euró egy kilométer autópálya átlagára, dombvidéken ötmillió, hegyes területen pedig 6,1 millió. 4,5 milliós átlagárral számolva, az afganisztáni hadműveletre fordított 600 millió euróból 133 km sztrádát tudtunk volna megépíteni.