Svédországot megelőzve Franciaország lett Európa legnagyobb nettó áramexportőre az első félévben, Németország pedig importőrré vált a Bloomberg szerint. A francia export legnagyobb felvevője Olaszország és Nagy-Britannia volt, bár utóbbi reményei szerint az tengeri szélerőművek kiépítése után maga is exportőr lesz néhány éven belül.

A francia áramtermelésen belül döntő az atomenergia szerepe, ugyanakkor előretört a napenergia is, ami az ország délkeleti részén a hosszú, száraz mediterrán nyári időszakban különösen hatékonyan termelhető. A francia atomerőművek az elmúlt időszakban messze nem teljes kapacitással mentek sok hiba és karbantartás miatt, de így is elég volt a kibocsátásuk a bőséges, összesen 17,6 terrawattórás exporthoz.

A német visszaesés, ami miatt az ország importőr lett, ugyancsak az atomerőművekhez kötődik, pontosabban azok bezárásához. Ugyanakkor megfelelő időjárási viszonyok között Németország áramtermelése igen erőteljesen megemelkedik a szélturbináknak köszönhetően, és ilyenkor erős az export, de miután az ipar áramigénye erős, pláne, hogy a megdrágult gázt visszaszorították a felhasználásban, összességében importra szorult az ország.

Németország korábbi helyét az exportőrök között Spanyolország vette, mint harmadik legnagyobb, nem kis részben a napenergiának köszönhetően, összesen 8,8 terrawattórával. A második helyre pedig Svédország került, 14,6 terrawattórás exporttal.