Az orosz jegybank pénteken 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Reuters felmérésében elemzők 100 bázispontos kamatvágást vártak. A jegybank közvetlenül Moszkva február 24-én Ukrajna ellen indított háborúját követően, 9,5 százalékról 20 százalékra emelte a kamatlábat. Azóta háromszor csökkentette a kamatot 300 bázispontos lépésekben - utoljára két héttel ezelőtt.

"Az orosz jegybank a következő ülésein mérlegelni fogja az irányadó kamat további csökkentésének szükségességét" - idézi az MTI a bank közleményét.

A legutóbbi csökkentéssel az irányadó kamatláb jóval az éves infláció alá került, amely a központi bank szerint június 3-án 17,0 százalék volt. A jegybank prognózisa szerint az infláció 2024-re a 4 százalékos célértékre csökken. A felülvizsgált előrejelzés alapján az infláció az idén 14-17 százalék körül alakulhat, szemben az előző prognózisban tett 18-23 százalékos jelzéssel.

A központi bank szerint a második negyedévben a gazdasági tevékenység visszaesése a vártnál kisebb mértékű volt, és az egész éves zsugorodás is alacsonyabb lehet az áprilisban előrejelzettnél. A gazdaság 2021-ben 4,7 százalékkal nőtt.