A cseh jegybanktanács első ízben ülésezett Ales Michl vezetése alatt, aki júliusban Jirí Rusnokat váltotta a jegybank kormányzói tisztségében. A jegybanki kormányzó megbízatási időszaka hat évre szól. A testület mostani ülésen Zbynek Stanjura pénzügyminiszter is részt vett - írja az MTI helyi tudósítója.

A cseh alapkamat 1999 óta a legmagasabb szinten van, miután hétszer egymás után emelték az alapkamatot, legutóbb júniusban, 1,25 százalékponttal.

Míg Rusnok az alapkamat-emelések híve volt, Ales Michl eddig minden esetben a kamatemelések ellen szavazott. Az eddigi döntéseket a jegybanktanács ismételten a folyamatosan emelkedő csehországi inflációval és az ukrajnai háború hatásaival indokolta. Júniusban 17,2 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban.

Ales Michl már korábban nyilvánosan jelezte, hogy a jegybanktanács augusztusi ülésén a cseh korona árfolyamának stabilizálását célzó intézkedéseket fog javasolni.

A jegybanktanács csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy továbbra is beavatkozik a pénzpiacon a cseh korona árfolyamának stabilitása érdekében. Részleteket erről nem közöltek.

A jegybank új prognózisában az idén 2,3 százalékos GDP-növekedést vár Csehországban, míg a jövő évbe1,1 százalékost. Ez a prognózis nagymértékben eltér a májusitól, amelyben az idei várható növekedés 0,8 százalék, a jövő évi pedig 3,6 százalék volt. Tavaly a cseh gazdaság 3,3 százalékkal növekedett - írja az MTI.