Egy független, bár állami finanszírozást is igénybe vevő egyetemi kutatás eredménye szerint a felnőtt lakosság Csehországban átesett a koronavírus-betegségen a járvány tavaly tavaszi európai kezdete óta. - adta hírül a Radio Praha. A vizsgálatot a RECETOS kutatási központ végezte, amely a Maszárik Tudományegyetemen működik.

Eközben a hivatalos statisztika szerint csak a tízmilliós ország lakosságának 17 százalékát fertőzte meg a koronavírus. Ez az adat a tesztelt személyekről szerzett információkon alapul. Vojtech Thon professzor elmondása szerint az 50 százalékos adatot vizsgálataik többszöri megismétlésével szerezték. Önkéntesek bevonásával elemezték a vírus elleni antitestszámot a szervezetükben

E szerint 2020 októbere és november között a felnőttek 28 százaléka esett át a fertőzésen. Ez 2021 januárjára 43 százalékra ment fel, majd márciusban már 51 százalékos arányt mértek. Kutatásaikat főként egészségügyi biztosítói forrásokból finanszírozzák, bár hozzájárul ezekhez a prágai kormány belügyminisztériuma is.