Adósaik egy részének jelentős összegeket, akár 35 ezer dollárt is hajlandóak fizetni az amerikai bankok, hogy kiszálljanak lakáshitelükből, és elköltözzenek abból az otthonból, amelyet a bank hitelével szereztek meg - írja a Bloomberg. A lehetőséget olyanoknak ajánlják fel, akik lakása kevesebbet ér tartozásuknál.

A pénzintézetek általában rutinszerűen elutasítják, az ilyen típusú tranzakciókat - az úgynevezett short sales ügyleteket -, amelyekben a hitelüknél kevesebbet kapnak vissza az adóstól, ám a padlón lévő amerikai lakáspiacon jobb megoldásnak bizonyulnak ezek az ingatlan-végrehajtásnál. Az utóbbival kapcsolatban botrányos esetekre derült fény: egyes bankok tanácsadói tömegesen készítettek elő ingatlanárveréseket, anélkül töltötték ki a szükséges papírokat, hogy megismerkedtek volna az esetekkel. Ezek kiküszöbölése lelassította, több évre nyújtja a végrehajtási eljárásokat.

Kisebb a bukta, ha fizet a bank

A bankok ezért jobbnak látják, ha lakásuk eladására bírják olyan adósaikat, akik nem tudnak fizetni, de otthonukat csak áron alul tudnák eladni. Lemondanak arról a jogukról, hogy megakadályozzák az értékesítést és bedobnak némi anyagi ösztönzőt is. Így átlagosan 15 százalékkal kisebb veszteséget szenvednek el, mintha elárvereztették volna az ingatlant.

Egy példa: a 65 éves Karen Farley meglepődött, amikor bankjától, a JP Morgantól levelet kapott azzal az ajánlattal, hogy ha eladja lakását, akkor kap 30 ezer dollárt. A kaliforniai otthonért 592 ezer dollárt kapott, ami 200 ezerrel kisebb tartozásából. A 30 ezerből kifizette új lakása foglalóját és még az államtól is kapott 3000 dollárt, mivel a kormány is indított egy programot a short sales ösztönzésére.