A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény 2023. május 1-től hatályba lépett módosítása után a földeknek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg – erdőnek nem minősülő föld esetén – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10 százalékot meghaladó mértékben.

Az új szabályozás értelmében a szerződéskötést megelőző naptári évben kialakult (azaz 2023-ban a 2022-es értékek) helyben szokásos átlagos forgalmi értéket kell alapul venni.

Ez a módszertan az idáig alkalmazott, a földterület indexállással meghatározott, 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő-képesség számítására alapozót váltja fel.

Településenként eltérő termőföldek átlagára

A helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó adatok – az Agrárminisztérium által jóváhagyott módszertan szerint kalkulálva – már elérhetőek a NAK honlapján.

A keresőbe a települést és a művelési ágat szükséges megadni, ezt követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjelenik a helyben szokásos forgalmi érték.

A kamara által közzétett adatoktól maximum 10 százalékkal való eltérés minősül arányosnak, azonban a jogszabály szerint továbbra is el lehet térni az átlagos vételártól.

Ám ilyen esetben a szerződésben kell igazolni annak okát (például a föld művelhetőség szempontjából kedvező alakját, fekvését, elhelyezkedését, megközelíthetőségét, kedvező domborzati és lejtésviszonyait, vízjárási rendezettségét, jó kultúrállapotát, öntözhetőségét).