Jó évet zárt 2021-ben is a Mezőkövesd-Zsóry focicsapata mögött álló gazdasági társaság, akárcsak 2020-ban - írja a tavalyi éves beszámolóra hivatkozva az Mfor.hu.

Az NBI-es csapatok többségénél a koronavírussal terhelt 2020 sem okozott nagy nehézséget. Alig estek vissza a jegybevételek a zárt kapus mérkőzések ellenére, és emelkedtek a szponzori bevételek. Utóbbit illetően érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon főként érdekalapú szponzoráció jellemző. A csapatok mellett álló szponzorok zömében a tulajdonosokhoz, kormánypárti képviselőkhöz közel álló cégek - jegyzi meg a cikkíró.

Tavaly sokkal nagyobb mértékben zuhant a jegybevétel, mint a coviddal terhelt évben, és a hirdetők sem tartották már annyira vonzónak a Mezőkövesdet, mint a zárt kapus meccsekkel teli időszakban. Jegyekből és bérletekből 2021-ben 5,7 millió forint bevétele származott a klubnak, szemben az előző évi 17 millióval. A hirdetésekből, reklámokból pedig 83,3 milliója származott, miközben 2020-ban még ennek a duplája, 172,6 millió forint folyt be a kasszába.

Hiába azonban ez a visszaesés, a kék-sárga csapat értékesítésből származó bevételei 1,077 milliárd forintot tettek ki tavaly a korábbi 963 millió után. Ezen belül a legnagyobb összeget az MLSZ és MHL jogdíjak jelentették: 766,7 millió forintot.

E mellé még 878,8 millió forint egyéb bevételt is elkönyvelhettek (előző évben ezen a soron 633 millió forint szerepelt), melyből a legnagyobb tétel, 327 millió forint feloldott, korábban elhatárolt támogatásokat jelent. 216,7 millió forintot kaptak immateriális javak, tárgyi eszközök értékesítéséből, 165,6 millió forintot különféle egyéb támogatásként számoltak el, az önkormányzattól pedig 91 millió forintot kaptak.

A focicsapatot üzemeltető társaság személyi jellegű kiadásai nagyot nőttek 2021-ben, az előző évi 949 millió forint után 1,25 milliárd forintot számoltak el.

A személyi jellegű ráfordítások növekedésének hátterében két ok áll: egyrészt nőtt a foglalkoztatottak létszáma, 52 főről 55-re, másrészt az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a bérek is jelentősen emelkedtek. Az összes foglalkoztatottat (a focistákat és a klub egyéb dolgozóit) tekintve tavaly 24 százalékkal nőtt az átlagfizetés a klubnál. A 2020-as havi bruttó 1,45 millió forint után tavaly 1,8 millió forintért dolgoztak a klubnál átlagosan.