A magyar kormány annak idején még egy 2013-as törvénymódosítással minősítette a Vodafone, a 4iG és a magyar állam közötti üzletet nemzetstratégiai jelentőségűnek, amelynek következményeként az illetékes nemzeti hatóságnak nem kellett a tranzakciót bejelenteni, sőt, az ilyenkor szokásos akvizíciókkal kapcsolatos vizsgálatokat sem folytathatják le.

A Szabad Európa megjegyzi, hogy ez azzal is jár, hogy nem támadhatja meg a versenyhatóságnál a felvásárlást semelyik versenytársat sem. A Vodafone felvásárlása kapcsán is ez volt a stratégia. Legalábbis, eddig úgy tűnt.

Ilyés Márton közgazdász, korábbi momentumos politikus ugyanis egy évvel ezelőtt bejelentést tett a GVH-nál gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt.

Érvelése szerint az akvizíció után 117 településen gyakorlatilag monopolhelyzetbe került a 4iG, konkrétan azokon a helyeken, ahol kizárólag a Digi és a Vodafone voltak jelen.

A versenyhatóság végül elutasította a beadványt és nem indított eljárást, ezt azonban Ilyésék megtámadták a bíróságon, az ezzel kapcsolatos pert pedig tavasszal meg is nyerték. Ezért a lap szerint a GVH-nak kötelessége elvégeznie a vizsgálatot.

Iparági bennfentesek szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a versenytársak beleállnának az ügyletbe, mivel az utóbbi időben oldódni látszik a piaci szereplők és a kormány korábbi feszült kapcsolata A HWSW szerint erre utal az többek között, hogy a Magyar Telekom 2023 szeptemberében egy olyan megállapodást írt alá a kormánnyal, amelyben a kabinet különböző fejlesztési vállalásokért cserébe vállalta, hogy megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettségét, jövőre pedig a távközlési pótadót is.

4iG: az Antenna Hungária holding társaságként működik tovább

A 4iG csoport transzformációja a távközlési-kereskedelem, távközlési-infrastruktúra és informatikai-kereskedelmi egységek kialakítását célozza.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→