A GVH honlapján közzétett döntés szerint “vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”. Mint azt korábban megírtuk: a gázipari infrastruktúrát kezelő Tigázból, addigi többségi tulajdonos MET kiszáll, és gyakorlatilag napelemparkot kapott az üzletkötésért cserébe.

A részvényátruházással létrejött üzletről március elején a közleményt kiadó Opus Dzsubák Attila Zsolt vezérigazgatót idézve közölte, hogy a Tigáz az eszközportfóliójuk "értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez". Akkor úgy látták, hogy a tranzakció március 31-éig lezárulhat.

Az eladó MET, mely olyan megállapodást kötött, melynek értelmében a Buzsák községen működő, 77 MWp teljesítményű napelemparkot veszi meg az Opustól, az adásvétel bejelentésével egyidőben interjúban magyarázta el a döntését. A Növekedés.hu-n megjelent cikkben Lehőcz Balázs, a MET eszközmenedzsmenti vezetője azt nyilatkozta, hogy bár eredetileg egy nagy energetikai infrastuktúra-portfólióban gondolkoztak, ma már a MET elsősorban a megújuló energiaforrások felé nyit.

A Tigáz az észak-kelet magyarországi régió egyik nagy földgáz elosztói tevékenységet végző cége, mintegy 33 ezer kilométeres gázvezeték hálózattal rendelkezik. A társaság 2019-es, hitelesített üzemi eredménye 6,7 milliárd forint volt (32 milliárd forintos árbevétel mellett), a nyeresége pedig elérte a 2,3 milliárd forintot. Az Opus a Tigázt az Opus Energyn keresztül fogja tulajdonolni, amelynek része a tavaly megvásárolt Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Is. A két infrastruktúra céggel az adásvételek lezárását követően az Opus Global NyRt. a magyar energiapiac meghatározó szereplőjévé válik.