Újra kiírta az emberi erőforrások tárca a kedvezményes kamatozású könyvszakmai hitelprogram új pályázatát. A kiírás szerint a program keretében a pályázók, amennyiben forgóeszköz szükségleteiket hitelből finanszírozzák, 50 százalékos kamattámogatásban részesülhetnek, melyet a nyertes pályázók esetében a szaktárca a K&H Bank Zrt.-vel kötött szerződés alapján biztosít nem visszatérítendő kamattámogatás formájában. A kamattámogatásra a forrás összege 25 millió forint. A pályázat benyújtásának határideje 2013. június 20., a minisztériumi elbírálás határideje 2013. június 28. A pályázók projektjeikhez az igénybe vehető minimális hitelösszeg négymillió forint, a maximális hatvanmillió forint. A szakértői bizottság (amelynek állandó tagja a kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, az EMMI művészeti főosztály vezetője és könyvszakmai referense, a K&H Bank képviselője, valamint egy könyvszakmai szervezet adott évben felkért képviselője) és a bank külön-külön és együttesen javaslatot tehet a hitelösszeg módosítására.

A projektekhez pozitív döntés esetén a bank biztosíthatja a hitelt, a benyújtott hitelkérelmeket az általános hitelbírálati elvek, illetve a vonatkozó üzletszabályzata szerint kezeli. Pályázatot olyan, magyarországi székhellyel, illetve állandó lakóhellyel rendelkező egyéni vállalkozó, jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet nyújthat be, amely legalább 2008. december 31. óta folyamatosan főtevékenysége szerint könyvkiadással vagy könyvkereskedelemmel (könyvterjesztéssel) foglalkozik. A nyertes pályázó nem jogosult lektűrrel, vagy szórakoztató irodalommal, vagy a hivatalos tankönyvlistán szereplő művekkel és kiadványokkal kapcsolatosan felmerülő költség elszámolására, illetve e költségekre pályázni sem lehet. A hitel bizományi vásárlásra sem használható fel.

A kamattámogatási programban támogatott futamidő minimum 6 hónap, maximálisan 2014. május 31-ig tarthat. A törlesztési ütemezést a pályázó a bemutatott üzlet- és pénzforgalmi tervvel összhangban igényelheti, azonban a bank a hitelbírálat során azt felülvizsgálja, és szükség esetén módosítást javasolhat. Az elbírálásnál előnyben részesülnek azon könyvkereskedő (könyvterjesztő) pályázók, amelyek készleten tartanak nehezen fogyó, nagy értékű könyveket, valamint klasszikus és kortárs magyar irodalmat, illetve az e körben megjelenő legújabb kiadványokat. Előnyben részesülnek azon könyvkiadó pályázók, amelyek igényes irodalmi alkotások, sorozatok, tudományos és ismeretterjesztő művek megjelentetésére vállalkoznak.