A legkésőbb a jövő év elején lép a piacra az az 50-50 százalékos vegyes vállalat, amelybe a MET Magyarország Zrt. és a Magyar Telekom Zrt. is beviszi szinte a teljes hazai áram- és gáz-kiskereskedelmét, néhány nagy ügyfelük kivételével. Az új társaság - amelynek a nevét még nem árulják el - a gáz- és a villamos energia hazai piacán is egyike szeretne lenni az öt legnagyobb forgalmazónak. Két vezérigazgatója lesz a két alapító képviseletében, a székhelye viszont nem egyezik majd meg egyik anyavállalatáéval sem a MET Power Világgazdaságnak nyilatkozó vezérigazgatója, Lehőcz Balázs szerint. A vegyes vállalat mielőbb megjelenne a térség más országaiban is.

A MET-csoport árbevételének mintegy 90 százaléka a gázpiacról származik, a többi a viszonylag új területnek számító villamosenergia-, olaj- és olajszármazék-értékesítésből. A Világgazdaságot tájékoztató egyes piaci szereplők szerint a MET az áramszegmensben még nem hozta a várt, látványos eredményeket. Hasonló a helyzet a nagyrészt kihasználatlan Dunamenti Erőmű megvásárlásával is, a létesítményt esetleg el is kell adnia. A MET a piac nem várt alakulása ellenére alapvetően sikeresnek tekinti árampiaci megjelenését, és cáfolja az erőmű eladásáról szóló pletykákat is.

Lehőcz Balázs jó lehetőségeket lát a hazai villamosenergia-piacban. Ezért, mint közölte, a Dunamenti eladása sincs terítéken, sőt a csoport újabb áramtermelő létesítmények megvásárlását sem zárja ki. Belföldön főként az előremutató technológiájú (azaz megújuló alapú) létesítmények érdeklik, de látnak lehetőséget a határon túl is. A gyorsan fejlődő romániai piacon így szélerőműveket vizsgált a társaság, Szerbiában szeneseket, a Balkán más részein gázüzeműeket, Szlovákiában és Ausztriában pedig víz- és gázerőműveket - olvasható a lapban.

Kép: Forrás: met.com