Az új adónem közvetlenül érinti a legnagyobb magyarországi ipari szén-dioxid kibocsátókat, a teljes kibocsátásra vonatkozóan tonnánként 40 eurót kell fizetniük. A költségvetés 43 milliárd forint bevételre számít az új forrásból.

A vonatkozó rendelet azonban arra tér ki, hogy az idei adóév első, második és harmadik negyedévére vonatkozik az adóelőleg, melyet november 15-ig kell az érintett vállalatoknak megfizetniük – írja a G7. A lapnak a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (Cembeton) azt nyilatkozta, hogy az új adó és a tranzakciós díj együttesen „katasztrofális hatással lesz a cement- és a mésziparra."

Katasztrofális következményekkel járhat

A Szövetség úgy ítéli meg, hogy az Európai Kibocsátáskereskedelmi Rendszer (EU Emissions Trading System - ETS) az európai jog primátusán alapszik, ezért aggasztó, hogy a kormány egy rendelettel megváltoztatja ezt, az adónem visszamenőleges hatálya pedig szerintük sérti az Alaptörvényben rögzített jogalkotási elveket.

A Cembeton ugyanakkor még nem tudja, hogy az érintett iparági szereplőknek mekkora terhet jelent az adónem. Hozzáteszik, tagvállalatai még nem tudják, hogy hogyan lehet az új helyzetet kezelni, de mindent megtesznek ennek érdekében.

Nagy ívben tesznek a klímacélokra ott, ahol kimaradtak az energiaválságból

Tavaly mindenkori csúcsára emelkedett a világon elégetett szén mennyisége, ami igen szomorú klímavédelmi szempontból. Az Egyesült Államok és Európa felhasználása gyorsan csökken, India és Kína azonban rossz irányba halad.