Az Erste Group az alaptőkét korlátozottan érintő rendkívüli tételekről és az euróövezet perifériájához kapcsolódó kitettségének erőteljes visszanyeséséről döntött - közölte a társaság. A részvények 15,5 százalékos zuhanással reagáltak.

"Jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben a reményeink, hogy Európa problémái megoldásra találnak. Feltételezésünk szerint ez a halogatás hatással lesz a kelet-közép-európai régió reálgazdaságára is. Annak érdekében, hogy felkészítsük az Erste Groupot az elhúzódó válságra, radikális döntéseket hoztunk a mérlegünkkel kapcsolatban" - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a társaság 2011. október 10-i igazgatósági ülést követően. "A mai napon meghozott intézkedések nyomán a 2011. első kilenc hónapjában keletkezett 700 millió euró nyereség veszteséggé alakul át. Azonban lépéseink mindegyike csak egyszeri hatást fejt ki, miközben felkészíti a pénzintézetet a nehézségekre. A mostani viharos időkben létfontosságú sikertényezőnek számító core Tier 1-es alaptőkerátánkat és szilárd likviditási pozíciónkat nem érintik az említett intézkedések. Robosztus üzemi nyereségünknek köszönhetően core Tier 1-es alaptőkerátánk az idei esztendő végén változatlan szinten áll majd a 2010. év végi értékkel összehasonlítva" - nyilatkozta Andreas Treichl.

A vezérigazgató a hétfő délelőtti bécsi sajtótájékoztatón leépítéseket firtató újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "Magyarországot kivéve nem látom szükségét a létszám radikális csökkentésének".

 

Így hatnak az intézkedések a számokra

Az intézkedéseknek a szabályozók által előírt tőkére kifejtett hatása mintegy 760 millió euróra, vagy 50 bázispontra korlátozódik, de a bankcsoport fennálló nyereségessége bőven ellensúlyozza ezt a hatást.

Az Erste Group ezért a korábbi terveknek megfelelően idő előtt vissza tudná fizetni a részvételi tőkének az államra eső részét (1,2 milliárd eurót).

Azonban a világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok ismételt felerősödése, valamint a nemzetközi államadóssági kérdések folytatódó megoldatlansága arra késztette az Erste Group igazgatóságát, hogy felülvizsgálja az említett elhatározást és legalább egy évvel elhalassza az állami részvételi tőke (1,2 milliárd euró) lejárat előtt visszafizetését.

Az Erste Group a fenti tételeket a 2011. október 28.-án megjelenő, 2011. év első három negyedévére vonatkozó mérlegében szerepelteti. Emellett az Erste Group ugyanaznap hozza nyilvánosságra a 2010. évi és a 2011 első félévi átdolgozott számadatokat.

A fenti intézkedések eredményeként az Erste Group várhatóan mintegy 700-800 millió euró nettó veszteségről számol be 2011-ben (a rendkívüli terhek nélkül viszont 850-950 millió euró nyereséget mutatna a mérleg). A csoportszintű kockázati költségek a várakozások szerint 2,3 milliárd euróra rúgnak 2011-ben (rendkívüli terhek nélkül 1,8 milliárd euróra).

Az üzemi nyereség 2011-ben is szilárd támaszt jelent az Erste Group számára, ami a várakozások szerint teljes egészében fedezi a fenti rendkívüli terhek által a szabályozói tőkekövetelményekre gyakorolt negatív hatást. Ennek megfelelően a (teljes kockázatra számolt) Tier 1-es alaptőkeráta 9,2 százalék lesz a számítások szerint, vagyis a változatlan szinten marad a 2010. év végi értékkel összehasonlítva. 2012-ben és az azt követő években az Erste Group üzemi nyeresége jelenti a megújult tőketermelés fő forrását.

 

Az Erste Group igazgatósága a mai napon több olyan határozatot is hozott, ami hatással van CDS portfoliójának közzétételére, magyarországi és romániai üzletágára, a pénzügyi garanciákat tartalmazó állományának nyilvántartására, valamint arra, hogy egységes effektív kamatszámítási módszer kerüljön bevezetésre a bankcsoport egészében.

CDS-portfólió, leírások

  • Az Erste Group Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben 2010. év végén fennálló 1,9 milliárd eurós szuverén kitettségét 0,6 milliárd euróra csökkentette
  • 2011. szeptember 30.-val. A szóban forgó kitettség 95 százaléka a 2011. szeptember 30-án érvényes piaci értéken kerül nyilvántartásra. Ugyanakkor a Görögországgal és Portugáliával szemben fennálló szuverén kitettség mintegy 10 millió euróra csökkent. Emellett az Erste Group amortizált költségről piaci értékre módosítja CDS portfóliójának nyilvántartását, amelynek következtében 280 millió eurós egyszeri hatás jelentkezik a részvénytőke ellenében a 2011. évet megelőző évekre. A 2011 első kilenc hónapjára vonatkozó eredménykimutatásra gyakorolt hatás mintegy 180 millió euró (adózás után).
  • Az Erste Group teljes körű leírást hajt végre a magyarországi goodwill-lel kapcsolatban, adózás előtt 312 millió euró értékben. Ezen túlmenően a bankszektort érintő példátlan kormányzati beavatkozás, valamint az NPL-fedezeti ráta célértékének növelése miatt adózás előtt összesen 450 millió euró értékben további kockázati céltartalékot képez. A goodwill értékvesztés nem érinti a holding szavatoló tőkéjét.
  • Az Erste Group részleges leírást hajt végre a Romániához kapcsolható goodwill terén adózás előtt 700 millió euró (adózás után 627 millió euró) értékben a vártnál lassabb gazdasági növekedésre való felkészülés jegyében. Ez az intézkedés nem érinti a holding szavatoló tőkéjét. A kisebbségi tulajdonosként megjelenő pénzügyi befektetési alapok részesedésének a 2011. szeptember 14-i bejelentés szerinti megvásárlása után a fennmaradó goodwill-állományt alátámasztja az Erste Groupnak a BCR cash-flow-jában jelentősen megnövekedő részesedését.
  • Az IFRS 9 bevezetésére való felkészülés jegyében az Erste Group a bankcsoport egyes területein alkalmazott effektív kamatszámítási modelleket összehangolja, amelynek eredőjeként összesen 210 millió eurós terhelés jelentkezik a részvénytőke ellenében, ugyanis az új modell már a hitel élettartamán veszi figyelembe a bevételt, nem pedig a folyósítás időpontjában. Ez az összeg a hitelek élettartama folyamán visszatermelődik az eredménykimutatásban. Ez az intézkedés (adózás után) közel 10 millió euró hatást gyakorol a 2011. évi első kilenc hónap eredménykimutatásra.

A rendkívüli tételekkel korrigáltan (nem beleszámítva az osztrák és a magyar bankadót) az Erste Group várakozásai szerint mintegy 700 millió euró nettó nyereség keletkezik 2011 első három negyedévében. Azonban a fentiek alapján az Erste Group azzal számol, hogy az év első kilenc hónapjára mintegy 920-970 millió eurós nettó veszteségről lesz kénytelen beszámolni. A továbbra is erőteljes üzemi nyereségtermelő képesség miatt az Erste Group (teljes kockázatra vetített) core Tier-1-es alaptőkerátája a várakozások szerint a 2010 év végi 9,2 százalékos szinten marad 2011 év végén. Az euróövezeti gazdaságok kilátásainak jelentős visszaesése miatt, valamint elővigyázatossági intézkedés gyanánt az Erste Group legalább egy évvel elhalasztja a részvételi tőke állami részének (1,2 milliárd euró) lejárat előtti visszafizetését. Az Erste Group igazgatósága azt a javaslatot terjeszti majd az éves rendes közgyűlés elé, hogy 2011. évre ne történjen osztalékfizetés, hanem a részvételi tőkével kapcsolatos kamatfizetési szolgálat folytatódjon.

 

Így értékeljük a bejelentéseket - szakértői kommentár

Az Erste szemmel láthatóan a maximumra húzta a magyarországi kockázati elemek súlyozását, s ezért mintegy 600 millió eurós feltőkésítést vállal az Erste Bank Hungary-nél A 312 millió értékű goodwill leírása nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat. A bank első körben a folyósított devizahitelek 20 százalékának végtörlesztésére számít, amire 60 milliárd forintnyi tartalékképzés válik szükségessé. Kissé érthetetlenebb az a lépés, amely szerint a bank vezetősége a hazai szabályozói környezet bizonytalansága okán a nem teljesítő hitelek (NPL) arányának növelésére számít, ezért annak fedezeti rátáját 62 százalékra emeli.

A nagy kérdés, hogy az intézkedések milyen további lépésekkel fognak járni - hiszen a lépések nyomán még az MKB tavalyi leírásait meghaladó, bőven 200 milliárd forint feletti veszteségre lehet számítani a banknál. A bank közleménye egyelőre csak a hitelközvetítői szerződések felmondását említi, s arról beszél, hogy a fiókhálózat megerősítése a cél, ám aligha elkerülhető, hogy mind a hálózatat, mind a dolgozókat illetően komoly döntések szülessenek. Híreink szerint ezek egy részét már be is jelentették a banknál.

A másik fő üzenete a mostani közleménynek, hogy az anyabank a mostani lépést követően talán az eddiginél gyorsabban szakítja le magáról a magyar leánycéget, így csökkentve "az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét."

Nagy László Nándor


Az IASB 2011. július 28-án kelt jelentésében található - s a CDS-nek származékos eszközként, nem pedig pénzügyi garanciaként való feltüntetésére vonatkozó - értelmezése nyomán az Erste Group igazgatósága úgy határozott, hogy 2011. szeptember 30.-val helyesbíti az említett portfólió besorolását és a teljes állomány piaci értéken történő átárazását végzi el. A historikus állományok átértékelése a következőképpen történik: a 2010. évet megelőző üzleti évekre összesen -149 millió euró kerül könyvelésre az alaptőke ellenében 2010 elejével, az állománynak a 2009. évet követő üzleti évekre vonatkozó átárazásának eredménye pedig a Nettó kereskedési eredmény soron kerül feltüntetésre. Az átsorolás összesített hatása adózás előtt -176 millió eurót (adózás után -132 millió eurót) tesz ki 2010-ben. A 2011. év első három negyedévére vonatkozó, az árazásból és leírási veszteségből származó negatív hatás adózás előtt -234 millió eurót (adózás után mintegy -180 millió eurót) jelent.

Az eredménykimutatásra gyakorolt hatásuk minimalizálása érdekében az Erste Group azt tervezi, hogy felgyorsítja az említett eszköz értékesítését, kihasználva az erre adódó alkalmakat, amikor csak előállnak. Minthogy az említett eszközök jó része szuverén kitettségben testesül meg, a kiírásuk ennek megfelelően kisebb hatást fejt ki a kockázattal súlyozott eszközökre.

Az Erste Group mindemellett jelentősen, a 2010. év végi 5,1 milliárd euróról 2011. szeptember 30-i állapot szerint 3,6 milliárd euróra csökkentette a Görögországgal, Portugáliával, Írországgal, Spanyolországgal és Olaszországgal szemben fennálló (állampapírokban, banki, vállalati és lakossági eszközökben megtestesülő) nettó kitettségét, főként eszközleírások útján. Az említett kitettség 81 százaléka Spanyolországgal és Olaszországgal szemben keletkezett. A Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben fennálló szuverén kitettség 1,9 milliárd euróról 0,6 milliárd euróra csökkent, a bankokkal szemben fennálló kitettség pedig 2,3 milliárd euróról 2,0 milliárd euróra esett vissza, a vállalati és lakossági kitettség (főként Spanyolországgal és Olaszországgal szemben) pedig változatlanul 0,9 milliárd euró maradt. 2011. szeptember 30-tól az Erste Group Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben fennálló szuverén kitettségének 95 százaléka piaci értéken kerül feltüntetésre.

Átpozicionálás jön Magyarországon

Az Erste Group igazgatósága úgy határozott, hogy a fenti intézkedések bevezetésével elébe megy a jelen helyzetben felmerülő kérdéseknek. Ennek keretében megkezdődik az Erste Bank Hungary felkészítése arra, hogy a bank újrapozícionálás után a pénzintézet ellenállóbbá váljon a magyar gazdaságpolitikai kockázatoknak. A CDS-állomány és az euró övezet perifériájához kapcsolódó kitettség proaktív, folytatólagos visszavágása azért történik, hogy enyhüljön az ideiglenes nyomás a bevételi oldal volatilitásán.

A BCR további részvényeinek felvásárlása révén az Erste Group pozíciója tovább javul egyik kulcsfontosságú piacán. A fenti intézkedések mindegyike azzal a céllal kerül bevezetésre, hogy megszüntessék az Erste Group gyengeségeit és megszilárdítsák erősségeit, s ennek nyomán hagyományosan nyereséges lakossági és vállalati üzletág, szilárd tőkehelyzet és ésszerű finanszírozási profil alakuljon ki.

A magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste Group igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét. Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére.

Habár a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungary-nél várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására.

Az Erste Group ezért a következő döntéseket hozta:

  • A Postabank 2003. évi megvásárlásához kacsolódó goodwill teljes egészében leírásra kerül adózás előtt 312 millió euró (adózás után 312 millió euró) értékben. Ez az egyszeri teher kihatással lesz a 2011. évi eredménykimutatásra, de nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat.
  • A devizahitelek forinthitelekre történő kényszerű és nem piaci értéken történő átváltásából fakadó veszteségek ellensúlyozására adózás előtt 200 millió euró értékű tartalék képzése történik meg, 25 százalékos árfolyamveszteséget feltételezve és azt, hogy a devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével.
  • A jogbiztonság csorbulása és a magyar gazdaság kilátásainak visszaesése okán az NPL-fedezeti rátát (NPL=non performing loan) 50-ről 62 százalékra emelik, amely további adózás előtt 250 millió euró kockázati céltartalék megképzését teszi szükségessé.
  • A fentiek eredményeként az Erste Bank Hungary-t mintegy 600 millió euróval fogják feltőkésíteni.

A jövőben az Erste Bank Hungary helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít. Az Erste Bank Hungary felmondta a hitelközvetítői szerződéseket, és jelentősen javítani szándékozik az ügyfélkiszolgálás minőségén a meglévő fiókhálózatban. A változások következtében a piaci részesedés rövid távú csökkenése előfordulhat, de a lépések idővel lecsökkentik az anyavállalati finanszírozásra való támaszkodást, minimalizálva az az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét.

Amellett, hogy megtámadja a devizahitelek végtörlesztését kedvezményes devizaárfolyamon biztosító törvényt, a Erste Bank Hungary kiemelten fontos feladata az, hogy továbbra is kitart meglévő ügyfelei mellett. Meglévő forintlikviditására alapozva a bank forint alapú hitelkiváló hitelt biztosít azon ügyfelei számára, akik részt kívánnak venni a végtörlesztési programban és megfelelnek a hitelezési feltételeknek, de ehhez nem rendelkeznek elegendő megtakarítással.

Az Erste Group igazgatóságának meggyőződése az, hogy az Erste Bank Hungary üzleti modelljének a csehországi és szlovákiai üzleti modellel való harmonizációja, valamint a BCR-ben meglévő részesedésének kibővítése, továbbá a CDS-portfolió csökkentésének folytatásával az Erste Group vállalatcsoport közép- és hosszú távon jelentősen megerősödik a mindenkori gazdasági környezet minőségétől függetlenül.

Romániai tervek

Az Erste Group a közelmúltban előzetes megállapodást kötött a BCR egyes kisebbségi tulajdonosaival a BCR-ben meglévő részesedésük megvásárlásáról. Az akvizíció a BCR-nek az Erste Group mérlegében nyilvántartott értékénél jóval alacsonyabb árfolyamon történne. A kisebbségi részvények jövőbeli tranzakciójának árazása nem feltétlenül tükrözi az irányító részvényes számára megjelenő üzleti értéket. A közelmúltban lefolytatott éves értékvesztési teszt is szükségessé tette a goodwill-leírást a gazdasági kilábalás vártnál lassabb üteme és a román bankszektor gyengébb teljesítménye miatt.

Mindennek folyományaként az Erste Group adózás előtt 700 millió euró (adózás után 627 millió euró) értékű részleges goodwill-leírást hajt végre Romániában. Ez az egyszeri teher kihatással lesz a
2011. évi erdménykimutatásra, de nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat.

A kisebbségi tulajdonosként megjelenő pénzügyi befektetési alapok részesedésének a 2011. szeptember 14-i bejelentés szerinti sikeres megvásárlása után a fennmaradó 1,1 milliárd eurós goodwill-állományt alátámasztja az Erste Groupnak a BCR cash-flow-jában jelentősen megnövekedő részesedése.