A kormány tegnapi rendeletével stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a 2007 óta felszámolási eljárás alatt lévő Budapesti Vegyiművek Zrt.-t (BVM). Így a társaság új felszámolója az ÁFI Zrt. helyett az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonproft Zrt. lesz. Ennek kijelölt felszámolóbiztosa veszi át a társaság vezetését, s felügyeli a vegyiművek telephelyein visszamaradt szennyező anyagok elszállítását, a telephelyek esetleges értékesítését, a felszámolás lezárását. A stratégiailag kiemelt cégek felszámolásánál el lehet térni a csődtörvényben foglalt szabályoktól, többek között a cégek vagyonát nem nyilvános, meghívásos pályázaton is el lehet adni.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott tegnap jelentette be, hogy eredményes volt az a közbeszerzési eljárás, amelyet a BVM Illatos úti telephelyén még ott lévő hordók elszállítására írtak ki. A nyertes céggel a szerződést megkötötték, a munkára 180 nap áll rendelkezésre. Az előkészítő munkákat már a jövő héten megkezdik, két hét múlva pedig elkezdődhet a hordók elszállítása. A hordókat belföldi és külföldi hulladékégetőbe szállítják majd.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a közbeszerzésen nyertes cég, a Palota Környezetvédelmi Kft. 1 milliárd 580 millió forintért végzi el a mintegy 2300 tonnányi veszélyes hulladék elszállítását és ártalmatlanítását.

Április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt a kormány felé jelezték, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a BVM Illatos úti telephelyén.

A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre.

A BVM Illatos úti környezetszennyezésére korábban az Együtt ferencvárosi képviselője, Baranyi Krisztina hívta fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét.

Június elején szállították el a közvetlen környezeti veszélyt jelentő mintegy 1000 hordót (110 tonna hulladékot) a telephelyről. Erre a munkára a Pest Megyei Kormányhivatal kötött április végén szerződést a Saubermacher-Magyarország Kft.-vel, e cég felkérésére a veszélyes hulladékot a Sarpi Dorog Kft. ártalmatlanította.