A debreceni üzemben elsősorban a város környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel. Az üzemépítés során a vállalat növelte nyerstej- és pasztőrözött tejtárolási kapacitásait is, így akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges.
Az Alföldi Tej Kft. fejlesztése 181 munkahelyet teremt. Az automatizált gyártósoron nyolc ember 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes előállítani naponta. Az évi 8000 tonna kapacitású sajtgyár a teljes magyar sajtimport hetedét képes kiváltani. A porítóban évente mintegy 6500 tonnányi porterméket készítenek édes savóból - mondta Rózsás Mónika, a társaság ügyvezető igazgatója.
Kapcsolódó
Így Székesfehérvár mellett már Debrecenben is jelentős gyártókapacitást alakított ki az Alföldi Tej Kft. A cég négy évvel ezelőtt vásárolt Hajdú-Bihar megye székhelyén egy tejgyárat, az itt meglévő üzem alapjain épített fel egy automatizált sajtgyárat, a porítóüzem pedig a sajtgyár mellett a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót dolgozza fel. Az új debreceni üzem működése során így nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártásból keletkező mellékterméket teljes egészében felhasználják.
A sajtgyárban először trappista sajt készül, amit a vállalat "Magyar" márkája alatt vezet be a magyar kis- illetve nagykereskedelembe. A tervek szerint a későbbiek során gouda sajtot is gyártanak Debrecenben, amelyet többek között a Távol-Keletre exportálnak. Japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a termék értékesítéséről.
A 4500 négyzetméter alapterületű porítóüzemben 1,2 millió liternyi tárolókapacitást építettek ki, így óránként 18 ezer liter folyadék feldolgozása révén, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd. A savóban maradó savófehérje könnyen emészthető fehérjeforrás az emberi szervezet számára. A jégkrémgyártástól kezdve, a bébitápszeren és a sportolóknak szánt funkcionális élelmiszereken át, egészen a daganatos betegek klinikai diétájának összeállításáig, számtalan területen hasznosítható alapanyag. A portermékek ráadásul a tejjel szemben 24 hónapos eltarthatósági idővel rendelkeznek. Az Alföldi Tej Kft. a világ "high-tech" élelmiszeriparának fog készíteni alapanyagot, Kínából máris jelentős az érdeklődés a tejpor, édes savópor és sótalanított édes savópor iránt - közölte a cég.
Legolvasottabb
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Perceken múlt az újabb merénylet? Jelöletlen rendőrautók gázolták el a Bondi Beachre tartó férfiakat – Videó
Vége a jó időknek? Látványosan esik az állampapírok hozama
Felújítás helyett zárva tartás: kormánytilalom a Gellért és a Rác fürdőn
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött
Titkolt fegyverüzlet: a kormány gyakorlatilag ajándékba adott 66 harckocsit Szerbiának
Hamarosan kiderül, ki a szerbek titokzatos megmentője
Durva vonatgázolás keserítette meg 350 utas életét, késések kell számítani ezen a vonalon
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni