A vártnál jobb eredménnyel ért véget az NHP Fix hitelprogram. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 elején indította el a Növekedési Hitelprogram ötödik szakaszát ezer milliárd forintos keretösszeggel. Az MNB célja ezzel az volt, hogy a beruházások finanszírozásában emelkedjen a kiszámíthatóbb, rögzített kamatozású termékek részaránya. A programnak eredetileg nem volt hivatalos végső dátuma, a koronavírus-járvány miatt zárult le május 29-én.

Az MNB az új NHP Hajrá hitelprogram miatt vezette ki a piacról az NHP Fixet, amelynek keretéből 500 milliárd forintot tervezett átcsoportosítani az új programra. Ennyit azonban nem tud a friss adatok szerint, az NHP Fixből ugyanis több fogyott el, mint amennyit áprilisban, az NHP Hajrá indulásakor gondoltak.

Több mint 17 ezer cégen segített

A részt vevő hitelintézetek a konstrukció keretében 17 269 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, mintegy 564 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a már lehívott, de még nem törlesztett - állomány megközelíti a 405 milliárd forintot. A megkötött hitelszerződések volumenének 60 százaléka új beruházási hitel, 40 százaléka pedig új lízingügylet; a kihelyezett források több mint fele mikrovállalkozásokhoz került.

A konstrukció legnagyobb felhasználói a mezőgazdasági cégek voltak, az argárvállalkozások csaknem 140 milliárd forint értékben vettek fel a kedvezményes, fix kamatozású hitelből vagy lízingből. A második helyen a feldolgozóipar áll több mint 80 milliárd forintos finanszírozással, a kereskedelem és javítás szektor is 70 milliárd forinttal részesedett a kihelyezésekből. A jegybank adatai szerint komolyabb mértékben segítette még a hitelprogram az építőipari, a szállítással és raktározással foglalkozó, valamint az ingatlanos cégeket is.

A program nagy előnye az volt, hogy a legkisebb vállalkozások is olcsó finanszírozáshoz juthattak így. A nagy cégeknek a bankok piaci alapon is tudtak olcsó hitelt kínálni, a mikrovállalkozások viszont nem mindig juthattak hozzá alacsony kamatozású hitelekhez. Az NHP Fix keretében kihelyezett összeg több mint fele, 293 milliárd forint viszont mikrovállalkozásokhoz került. A kisvállalatok 158 milliárd, a középvállalatok pedig mindössze 113 milliárd forintot használtak fel a program során.

Kicsi cégekhez ment

Mind a hiteleknél, mind a lízingszerződéseknél a mikrovállalkozások vitték el a források nagyobbik részét. 154 milliárd forintnyi hitel és 139 milliárd forintnyi lízingszerződést kötöttek velük a pénzügyi cégek az NHP Fix keretében. A kisvállalatoknál 94 milliárd forint volt a hitel és 64 milliárd a lízingszerződések összege, a középvállalatokhoz 88 milliárd forintnyi hitel és csupán 25 milliárd forintnyi lízing került. Az átlagos hitelméret 81,3 millió forint volt, de a mikrocégek dominanciája miatt a medián ügyletméret csak 35 millió forint lett, vagyis egy tipikus ügyfél körülbelül ennyit vett fel.

A lízingnél az átlagos ügyletméret 11,1 millió forint volt, a medián pedig 6,1 millió, vagyis ekkora értékben vásároltak gépet, autót a kisebb vállalkozások. A hitelek átlagos futamideje 8,6, a lízingszerződéseké 4,9 év volt. Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a cégek többsége kisebb beruházásokra fordította a kölcsönt.

Az NHP Fix finaszírozások legnagyobb részét, 26 százalékát a központi régióban helyezték ki. Az agrárium dominanciája miatt nem meglepő viszont, hogy magas arányban (16-16 százalék) részesedtek az észak-alföldi és a dél-alföldi régió vállalkozásai is a programból. A legkevésbé az észak-magyarországi régió tudta kihasználni az NHP Fixet, a kihelyezések mindössze 8 százaléka került a nógrádi, hevesi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégekhez.

Beindul az NHP Hajrá

Az NHP Hajrá április 20-án indult eredetileg 1500 milliárd forintos kerettel, amiből most az NHP Fix váratlanul nagy sikere miatt 1436 milliárd maradt. Ez az eddigi legrugalmasabb NHP-s programja az MNB-nek, a cégek jóformán bármilyen célra felvehetik a hitelt. A hitel maximális kamata 2,5 százalék, a felvehető összeg 1 milliótól 20 milliárd forintig terjed, a futamidő pedig forgóeszköz hiteleknél maximum három, beruházási hiteleknél pedig 20 év lehet.

Az MNB többször is hangsúlyozta, azt szeretné, ha a bankok versenyeznének az ügyfelekért, és minél olcsóbban nyújtanák a hiteleket. Szalontai Tamás, az Erste Bank vállalati üzletfejlesztési vezetője elmondta: a jó ügyfelekért már eddig is öldöklő árverseny folyt a bankok között, amit tovább fokoz, hogy az NHP Hajrát hitelkiváltásra is felvehetik a cégek. Az Erste minimum 10 százalékos részesedést célzott meg és az eddigi adatok alapján, úgy tűnik bőven sikerül is nekik.

Az első szerződéskötéseken is túl vannak már a bankok. A 300 millió forint alatti kölcsönöket és lízingeket 10 munkanap alatt kell elbírálniuk a bankoknak, de az Ersténél az első napokban már egy 700 milliós hitelt is jóváhagytak. Az eddig megkötött szerződések értéke azonban a teljes piacon még nem érte el a 100 milliárd forintot. Ezt onnan lehet tudni, hogy az MNB csak akkortól publikál havonta friss adatot a programról, ha a szerződések értéke elérte ezt az alsó határt, onnantól kezdve minden hónap első keddjén közzéteszi a friss számokat.

A cikk az Erste Bank Hungary Zrt. támogatásával készült.