A nyílt tervpályázat eredménytelenségét az ajánlatkérő Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A bírálóbizottság tavaly december 10-én döntött a verseny odaítélés és díjkiosztás nélküli megszüntetéséről, de a döntés csak most lett nyilvános.

A Napi.hu tavaly szeptemberben írt arról, hogy a Debrecen Nemzetközi Repülőtér új terminálépülete és környezete, valamint egy új futópálya és a kapcsolódó burkolt felületek megtervezésére írt ki nyílt tervpályázatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A felhívás kiemelte, hogy az új beruházást évi 3 millió utashoz kell megtervezni. Része a feladatnak egy kisgépes zóna kialakítása is. A pályaművek díjazására nettó 16,5 millió forintot biztosított a város. A legmagasabb díj nettó 7 millió, míg a legalacsonyabb 1,5 millió forint lehetett. A megvétel legkisebb összege pedig nettó 500 ezer forint.

A pályázatra a következő hét tervező jelentkezett: BORD Építész Stúdió Kft., Középülettervező Zrt., Studio A4 Iroda Kft., az olasz One Works S.p.A., a Quintus Design Kft., a holland UN Studio B.V., valamint a DVM Group Kft.

Két napja közöltük, hogy több mint három milliárd forintot költ az állam a debreceni repülőtérre. A kormány döntése értelmében fejlesztésre és üzemeltetésre mennek az állami milliárdok a Gazdaság-újraindítási Alap terhére. Január végén pedig arról adtunk hírt, hogy a magyar állam már februárban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét, az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt - döntött a cívisváros közgyűlése.