Fenntartható energetikai mintaprogramot indít az ország legelmaradottabb települései között számon tartott Tiszabőn az E.ON Hungária Zrt. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Erről írt alá együttműködési megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós roma ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A megállapodás értelmében a kisgyermeket nevelő családok támogatott lakhatási programban vesznek részt, melynek fedezetét a településen zöldmezős beruházásként épülő napelemes erőmű bevételei teremtik elő.

A tiszabői program egy újabb fejezet kezdete az E.ON és a Máltai Szeretetszolgálat több éves együttműködésében. Korábban az energetikai cég segtett helyreállítani a veszprémi pokoli torony gázellátását, a tatabányai Mésztelepen edig, ahol több mint 200 lakásban zajlott veszélyes és szabálytalan áramvételezés, segítettek kiegyenesíteni a biztonságos és szabályos ellátáshoz vezető utat. Utóbbi alkalommal a két szervezet együttműködése a szociális segítő programokkal együtt végrehajtott mérőcserék és szükséges fejlesztések vezettek eredményre.

A most bejelentett program célja, hogy szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget alakítsanak ki a településen, a családok térjenek át az előrefizetős mérőkre, váljanak tudatos fogyasztókká - áll az E.On sajtóközleményében. A tiszabői mintaprogramban épülő naperőmű elkészülte után termelődő bevételek szociális kiadásokra nyújtanak fedezetet, a végső cél pedig az, hogy egy fűtött szoba rendelkezésre állhasson minden olyan házban, ahol gyermekeket nevelnek.

Tiszabőn évente mintegy hetven gyermek születik, a 2100 lakosú településen az átlagéletkor 18 év, (az országos átlag 42,7 év). A házak nagy része rossz állapotú, több helyen semmilyen fűtés nincs, és a nyílászárók is hiányoztak. A Máltai Szeretetszolgálat korábbi programjában fényáteresztő polikarbonát lapokkal pótolta a törött üvegű ablakokat, így több tucatnyi épületet sikerült lakhatóvá tenni. A most induló program során olyan lakásokat is előre fizetős mérőórákkal látnak majd el, ahol korábban nem volt, vagy megszűnt a szolgáltatás.