Az eredendően uniós támogatásnak induló minden eddiginél nagyobb, 202 milliárd forintos napelemfejlesztési támogatási keret megelőlegezéséről döntött az Orbán-kormány. Mivel a 2021-2027-es uniós költségvetéssel kapcsolatos, az Orbán-kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalások megrekedtek, kérdéses hogy mikor érkezhet meg (ha megérkezik az összeg) Brüsszelből - derül ki a lap cikkéből.

A számítások alapján az összeg 27 százalékát, 43 milliárd forintot az Orbán-kabinet valóban az ország költségvetéséből irányítana a napelemes projektre, mivel ezzel lényegében a kapcsolódó áfabevételéről mondana le a kormány, önmagában ez is az eddigi, egyre ritkuló támogatási keretek több tízszerese.

A Napelem.palyazat.gov.hu oldalon társadalmi egyeztetésre közzétett felhívás szerint részint tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítését támogatják. Ennek felső határa lakásonként bruttó 2,896 millió forint. Ugyanehhez kapcsolódóan igényelhető nyílászárók cseréje, áramtároló létesítése, illetve villamosenergia-alapú fűtési és használatimelegvíz-előállító rendszerek telepítése. Utóbbi esetben, vízbázisú házközponti fűtés kiváltása céljából elektromos alapú hőszivattyút ajánlanak. Itt az igényelt összeg lakásonként akár a 11,559 millió forintot is elérheti. Más típusú, meglévő fűtőrendszer esetén elektromos infra-, illetve fűtőpanelek telepítését szorgalmazzák. Ekkor beruházásonként legfeljebb 9,368 millió forint igényelhet - derül ki a Népszava összefoglalójából.

A támogatást nem kell visszafizetni. Viszont csak az a magánszemély jogosult, akinek az átalakítani tervezett, legalább résztulajdonában lévő állandó lakcímén az ott bejelentettek egy főre eső éves jövedelme tavalyi adóbevallásuk alapján nem haladja meg a 4,85 millió forintot. 

A kiíró a formailag megfelelő beadványokról 60 napon belül dönt. Kedvező elbírálás esetén viszont az első változat esetén egy, a bővebb, második és harmadik lehetőség választásakor pedig másfél év alatt kötelező elindulni, illetve legkésőbb 2026. június 30-ig befejezni a beruházást.

Szeptember 20-tól a kivitelezők számára megnyitják a regisztrálási lehetőséget, október elejétől indulhat a kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezővel és november elejétől köthető velük előszerződés - mondta el korábban az MTI-nek Steiner Attila illetékes államtitkár. A kiíró összesen 35 ezer sikeres pályázattal számol.