A teljes belföldi fogyasztáson belül a lakossági 4 százalékkal volt nagyobb éves összevetésben, különösen az utolsó negyedévben ugrott meg a korlátozások szigorításával, amely miatt általánossá vált az otthoni tanulás és munkavégzés. Az ipari felhasználás a GDP-hez hasonló mértékben esett vissza, de a kilábalás időszakában gyorsabban bővült, mint a gazdaság, mert az energiaintenzívebb ágazatok voltak ekkor a legaktívabbak.

Magyarországon 2020 végén több mint 1400 megawattóra kereskedelmi célú naperőmű, továbbá 700 megawattot meghaladó háztartási méretű kiserőművi kapacitás járult hozzá az áramtermeléshez. A hálózatra csatlakozó naperőművek termelése 1 terrawattórával nőtt éves összevetésben. A karbonmentes technológiák piaci részesedésében Magyarország az európai középmezőnyben áll - közölték.

Uniós szinten a fogyasztás 4,4 százalékkal csökkent 2020-ban. Az év elején az enyhe idő, majd a járvány fogta vissza az igényeket, de a korlátozások enyhítésével a kereslet fokozatosan közeledett a 2019-es szinthez. Magyarországgal ellentétben az EU-ban a termelés is csökkent, összesen 115 terrawattórával. Nőtt ugyanakkor a megújuló termelés közösségi szinten is, ezzel együtt a szénerőműveké átlagosan 22 százalékkal, a nukleáris 12 százalékkal csökkent - írták.

A közlemény a 2020-as piacmonitoring adatait tartalmazza, amely a MEKH honlapján olvasható. Az összesítés szerint a bruttó belföldi fogyasztás 1,11 százalékkal mérséklődött, ezzel hosszú ideje tartó emelkedés ért véget.