Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianidveszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta ezeket a termékeket - adta hírül a hatóság.

A bejelentés szerint a magas keserűmandula-tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul.

A hivatal azt kéri, hogy

az Alnatura Bio Mandeln 200 grammos kiszerelésű, spanyolországi eredetű, idén november végén lejáró, a Müller üzletlánc által forgalmazott terméket ne fogyasszák el.

Szintén problémát észleltek az Alnatura Bio Mandeln 150 grammos őrölt mandulánál, amely ugyancsak a Müller üzletláncban kapható és Spanyolországból származik; ennek a minőségmegőrzési ideje idén augusztus 10. 

A dennree márkájú, 250 grammos, spanyolországi eredetű Európai mandulát ugyancsak érinti a visszahívás; az idén augusztus 26-ai lejáratú termékeket nem szabad elfogyasztani. A Nébih azt javasolta, hogy aki vásárolt a visszahívásban érintett termékekből, az a vásárlás helyén érdeklődjön a vételár visszatérítésének lehetőségéről.