A KSH adatai alapján 2020-ban a havi bruttó medián kereset 320 528 forint, míg az átlagbér 403 616 forint volt. A Bankmonitor.hu szakértői szerint egy átlagos magyar fizetését jobban bemutatja a medián bér értéke: érdemes abból kiindulni, ha azt szeretnénk megállapítani mekkora lakáshitelre, vagy épp személyi kölcsönre lehet jogosult egy átlagember hazánkban.

A medián bér az az érték, amelynél a dolgozók egyik fele többet, míg másik fele pedig kevesebbet keres. Ebből a szempontból jobban leírhatja egy átlagos - a kereseti listán középen elhelyezkedő - személy jövedelmét.

A legolcsóbb lakáshitelből egy medián jövedelemmel rendelkező igénylő - nettó 213 151 forint - 2020-ban 14,5 millió forint 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt tudna felvenni, míg átlagbérrel - 268 405 forint - 3,8 millió forinttal tovább nyújtózkodhatna. A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy az igénylőnek nincs másik hitele, és jövedelmének legfeljebb 40 százalékát teheti ki a törlesztőrészlet nagysága - írta a Bankmonitor.hu.

A jogszabály alapján a jövedelemnek akár a felét is elkölthetné az adós hiteltörlesztésre - így számolva az elérhető hitelösszeg 18,1-22,8 millió forint lehetne - de érdemes a valós banki gyakorlatnak jobban megfelelő 40 százalékos korláttal kalkulálni.

Természetesen nem csak a jövedelem számít az elérhető hitelösszeg meghatározásakor, az ingatlan értékének is el kell bírnia a kölcsönösszeg nagyságát.

Egy év alatt csaknem 19 ezer forintot emelkedett a nettó medián jövedelem is, ami bizony egy lakáshitel igénylésekor is komoly előnyt jelentett. A 2020-as medián jövedelem ugyanis 1,3 millió forinttal több lakáshitelre volt elég, mint a 2019-es jövedelem.