A NASA műholdképein jól kivehető, hogy szinte egész Kínában drasztikusan csökkent a légszennyezettség, miután a koronavírus-járvány lelassította a gazdaságot. Több kínai gyár leállította a termelést, hogy ezzel is megfékezze a járványt. Az országban eddig 80 ezer megbetegedést regisztráltak, és itt történt a legtöbb, a vírussal összefüggésbe hozható haláleset is - írja a Hvg.hu.

A gyárak leállására, a termelés visszafogására azért volt szükség, hogy lassítsák a járvány terjedését. A zárt terekben így kevesebben tartózkodnak egyszerre, vagyis lassabban vagy egyáltalán nem adják át egymásnak a vírust az emberek.

A NASA szerint főként a nitrogén-dioxid csökkenése tapasztalható - ezt a gázt főként a gépjárművek és a gyárak bocsátják ki a levegőbe - írja a portál szerint, amelyik azt is megemlíti, hogy utoljára a 2008-as gazdasági válság alatt volt ekkora visszaesés. A tőzsdéken sem volt akkora visszaesés, mint most, csak a legutóbbi pénzügyi összeomláskor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Airborne Nitrogen Dioxide Plummets Over China <a href="https://t.co/URfLNy0GZJ">https://t.co/URfLNy0GZJ</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/NASA?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#NASA</a></p>&mdash; NASA Earth (@NASAEarth) <a href="https://twitter.com/NASAEarth/status/1233509689985511424?ref_src=twsrc%5Etfw">February 28, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>