Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kisbenzinkutak támogatási összegén nem változtatott a kormány, viszont az október elsejéig járó támogatásokat az év végéig, illetve jövő január végéig meghosszabbította. Ide tartozik a hitelmoratórium, a bérlet, továbbá az adókedvezmény is – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből, amely a március elején kiadott, „A kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló” címet viselő jogszabályt módosítja.

Az első módosítás a hitelmoratórium határidejét tolja ki az év utolsó napjáig. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetőnek a hitelező által üzletszerűen nyújtott szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége - ha ezt az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető a hitelezőnél írásban kéri - 2022. december 31. napjáig akként módosul, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére hiteltörlesztési moratóriumot vehet igénybe.

A második módosítás a bérlettel kapcsolatos. A bérbeadó

  • az állam vagy a helyi önkormányzat, vagy
  • az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság

tulajdonában lévő, az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetővel fennálló bérleti szerződést egyoldalúan nem módosíthatja vagy mondhatja fel 2022. december 31. napjáig.

Az eredetileg októberig tartó adókedvezmények január végéig maradnak hatályban. Így az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető kifizető a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján fennálló, 2023. január 31-ig járó adófizetési kötelezettségét csökkenti, a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkoztatott - töltőállomásonként legfeljebb négy fő - magánszemély részére juttatott, adóalapot képező jövedelem után megállapított szociális hozzájárulási adóval. Továbbá az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője – mint kisvállalati adóalany – a 2023. január 31-ig tartó kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti kisvállalati adóalapnak a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkoztatott, töltőállomásonként legfeljebb 4 fő magánszemély részére juttatott személyi jellegű kifizetések összegét.

A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető az idén március 5-én már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének eleget tesz, és a munkaszerződéseket rendes felmondással nem szünteti meg a jövő év január 31-ig terjedő időszakban.

A kisbenzinkutak a tavaly ősszel bevezetett üzemanyagárstop miatt kerültek nehéz helyzetbe. A Független Benzinkutasok Szövetsége többször is jelezte, hogy sok vállalkozást tehet tönkre, hogy az önköltségeknél alacsonyabb áron kell értékesíteniük a benzint és a dízelt. A 480 forint/literes hatósági árakat a kormány meghosszabbította 2022 legvégéig.