Eredetileg október 19-ig kellett volna dönteni a magyar kormány és az Európai Bizottság jogállamisági vitájában az Európai Tanácsnak a következő lépésről. A brüsszeli végrehajtó testület azt javasolta szeptember közepén, hogy függesszék fel a kohéziós források 65 százalékát, 7,5 milliárd eurót (jelenlegi árfolyamon 3220 milliárd forintot) egy két hónapig tartó vizsgálati időszakra, amikor a korrupcióellenes lépéseket a gyakorlatban vizsgálják.

Csütörtökön délután viszont az uniós igazságügyi miniszterek luxembourgi ülésükön hivatalosan is jóváhagyták a lépést.

„Teljesen logikus a hosszabbítás, mert időbe telik, amíg Magyarország számára törvényeket fogadnak el és teljesítik az uniós követelményeket” – mondta Didier Reynders, a blokk igazságügyi biztosa újságíróknak a Bloomberg szerint. Jelezte, hogy értékelik majd a Magyarország által tett különböző javaslatokat. Ezeket egyébként már törvénybe foglalta az Orbán Viktor vezette kormány.

A módosítások része, hogy létrehozzák az Integrációs Hatóságot, amely egy új korrupciós szerv lesz, az Európai Unió Csaláselleni Hivatala (OLAF) gyakorlatilag nyomozati jogköröket kap, egyszerűbb lesz fellebbezni a korrupciós ügyek ügyészségi és bírósági döntései ellen. Továbbá a kormány vállalást tett, hogy szélesebb körűek lesznek az új jogszabályok előtti társadalmi egyeztetések.

Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a bizottság szerint november 19-ig keresztülviszi a parlamenten és végrehajt 17 jogszabályt. Az intézkedések között szerepel az egyfordulós pályázatok számának csökkentése, a korrupciós vizsgálatok fokozása és egy korrupcióellenes ügynökség létrehozása.

Ha Magyarországnak sikerül megoldania a vitát, a bizottságnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a finanszírozás befagyasztására vonatkozó ajánlását, ami a legvalószínűbb forgatókönyv - mondta Eduard Heger szlovák miniszterelnök még szeptember 27-én. 

További 5,8 milliárd eurónyi, a világjárvány helyreállítására szánt pénzeszköz szintén jóváhagyásra vár. Az EU végrehajtó szervének, a bizottságnak a javaslatához a tagállamok minősített többsége szükséges.

Van viszont egy csavar az eljárásban

A jogállamisági eljárást élesben még soha nem használta az Európai Unió, így még a gyakorlati lebonyolítást most tapasztalja csak ki az Európai Bizottság. A mostani vizsgálati időszak, amikor a hatékonyságát is nézik az elfogadott reformoknak, még kitolódhat.

De akár olyan helyzet is előállhat, hogy az EU-tagállam kezdeményezik, hogy a Bizottság folytassa még az eljárást.

Azonban egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a két hónappal kitolt eljárás a források teljes elvesztésével járna. Még úgyis, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a német kancellárnál, Olaf Scholznál tett hét eleji látogatásán jelezték a felek, hogy a jogállamiság kérdéséről vita volt, valamint úgy is, hogy az Európai Parlament szerint a Bizottság kesztyűs kézzel bánik a magyar kormánnyal.