A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy eláll a Gellért-hegyi sikló és az alsó állomáshoz tervezett autóbusz-parkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől. Mindezt azzal indokolták, hogy a szerződés hatályba lépésétől számítva több mint tizenhárom év telt el anélkül, hogy érdemi kivitelezési munkák egyáltalán megkezdődtek volna. Emellett a beruházás eredeti műszaki tartalmától történő eltérés miatt a szerződésben foglaltak teljesítése a beruházó érdekkörében felmerülő okból a továbbiakban már nem is lehetséges.

A cég értetlenül fogadja a döntést. Felróják, hogy a megszavazott előterjesztést benyújtó Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes egyetlen, a siklóval kapcsolatos korábbi egyeztetésen nem vett részt és mind az írásos előterjesztése mind a szóbeli előterjesztése számos, a valós történéseknek ellentmondó állítást tartalmaz.

A sikló építéséről szóló szerződés felmondása nemcsak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Sikló-Beruházó Kft. közös tulajdonában lévő projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. értékét devalválja súlyosan, de a Gellért-hegy lakosságát is beláthatatlan időre megfosztja attól, hogy a városrészből kitilthassák a negyed közúthálózatát megterhelő, súlyosan környezetszennyező buszforgalmat - írják.

Állításuk szerint az elmúlt időszakban pörgették a munkát, új tervek készültek.

Szerintük a beruházás meghiúsulása anyagi kárt okoz Budapestnek, hiszen elesik az egyszeri 500 millió forintos földhasználati díjtól, valamint a projekttársaság által ezt követően 50 éven keresztül fizetendő évi 250 millió forintos díjtól is.

A cég jogi lépéseket fontolgat.