Hiába fut a pénze után több mint ötszáz kis- és középvállalkozás, a felszámolás alatt álló Hérosz Zrt. aligha fizeti ki a munkájukat. A cég, amely az 1986-ban alakult budapesti Hérosz Kisszövetkezetből nőtte ki magát az egyik legnagyobb hazai építőipari vállalkozássá, a 2010-es évet még 78 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel zárta, egy évvel később azonban már 4,6 milliárdos vesztesége volt. Árbevétele is esett ebben az időszakban, 15 milliárdról 11,3 milliárdra - írta friss számában a HVG.

A generálkivitelező az elsők között volt a köz- és magánszféra együttműködésével (ppp-konstrukcióban) megvalósuló beruházások megvalósításában, így a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Q1-es tömbjének építésében, de a nevéhez fűződik a Városligeti Műjégpálya 4,7 milliárdos és a kaposvári Pólus Kórház több mint 12 milliárdos felújítása is. Az utóbbi munkát azonban már nem tudta befejezni, mint ahogy a BME Q2-es tömbjének kivitelezése és a szekszárdi Babits Művelődési Ház  felújítása is megfeneklett a Hérosz finanszírozási gondjai miatt. Ennek egyik oka, hogy áron alul vállalták el a munkákat; ez is a gazdasági válság okozta építőipari hanyatlás egyik mellékhatása - jegyezte meg a lap. Emellett a bankok szűkítették a cég hitel- és bankgarancia-kereteit, mivel a rendelésállománya is apadt. Tovább súlyosbította helyzetét, hogy kötelező érvényű árajánlataiban a Hérosz 8 százalékos előfinanszírozással kalkulált, ám mire a kivitelezés megkezdődött, a megbízói igény 35-40 százalékra emelkedett. Kihátrálni viszont már nem tudott, mert akkor lehívták volna több száz milliós bankgaranciájukat - magyarázta a lapnak a bedőlés okait a társaság egyik igazgatósági tagja. A cég részt vett a budapesti Design Terminál felújításában is (képünkön).

Főleg önkormányzati megbízásai voltak a Hérosznak az utolsó években, s miután a megrendelői el-elmaradoztak a számlák kiegyenlítésével, akadoztak a kivitelezések is.

A hitelbiztosítás nélküli beszállítók, alvállalkozók 20 milliárd forint követelésükre vethetnek keresztet - írta a hetilap. A bankok azonban előbb vagy utóbb, de megkapják az összesen 6 milliárd forint járandóságuk zömét. Még 2012 elején meghiúsították a csődegyezséget, nem mentek bele, hogy a Hérosz csak a járandóságok felét fizesse ki a kényszerhitelezőinek.

A több mint 500 alvállalkozó egyike az erős- és gyengeáramú kivitelezéssel foglalkozó Evotech kft., amelynek mintegy 230 millió forintja ragadt be a Műjégpálya építésénél

A cég felszámolójának tájékoztatása szerint, a bankok biztosított, hatmilliárd forintnyi hitelét is beleszámítva az építőipari vállalat összesen több mint 26 milliárd forintos tartozásával szemben csak négymilliárd forint vagyon áll, s ebben benne vannak a követelései is - olvasható HVG cikkében.