A Mars tulajdonosai hosszú távra gondolkodva határozták meg azon alapelveket, amelyek évtizedek óta meghatározzák a vállalat a tevékenységeinek alapjait. Alapelveink a kölcsönösségre és a szabadságra épülnek, ebben különbözünk más vállalatoktól és ez itatja át a Marsról kialakult képet, ugyanakkor hiába a kifelé kialakított arculat, ha az nem valósul meg a gyakorlatban és nem határozza meg kollégáink cselekedeteit − mondta lapunknak Mayer Zsolt, a Mars Magyarország Értékesítő Bt. vállalati kapcsolatok igazgatója. Emiatt különösen nagy hangsúlyt fektetnek a Marsnál az alapelveik gyakorlati alkalmazására.

A cégnél már a kiválasztási folyamat során befolyásolhatja a döntést, hogy egy pályázó mennyire azonosul a Mars öt alapelvével, etikai és üzleti szabályaival. Ez azonban nem működhetne jó példák nélkül. Egy vállalatot a vezetői tesznek hitelessé, ezért elvárásunk, hogy a vezetőink maximálisan képviseljék a Mars alapelveit, értékrendjét és példaképek legyenek kollégáink számára − állapította meg az igazgató. A cég alapítói szerint egy sikeres vállalkozáshoz kiváló emberekre és kiváló márkákra van szükség − ez eddig működni látszik, mert az elmúlt öt évben folyamatosan iparági győztes volt az AonHewitt Legjobb munkahely felmérésében.

A Mars Magyarország évente két felméréssel számszerűsíti munkatársai elkötelezettséget: egy globális módszertanú felméréssel, valamint egy, a magyar piaci szereplőkhöz viszonyító másik felméréssel. Mindkettő alapján az elkötelezettséget tekintve az élmezőnyben vagyunk − mondta Mayer. Tapasztalatai szerint bár munkatársaik elkötelezettsége magas szintű, mindig vannak olyan területek, amelyeken érdemes dolgozni a még jobb eredmények érdekében. A felmérések előnye, hogy konkrét visszajelzést kapnak azon területekről, amelyek működhetnének jobban, illetve amelyekkel munkatársaik sem teljesen elégedettek.

Jellemzően a fejleszthető eszközellátottságról szoktak észrevételek érkezni, esetleg a nem teljesen egyértelmű célokról vagy nem egyértelmű karrierutakról − sorolta Mayer. Az elkötelezettséget azzal is növelik, hogy jó munkahelyi légkört próbálnak teremteni, a lehetőségekhez mérten rugalmas munkafeltételekkel és nyitott irodával. Emellett különböző vállalati rendezvényekkel segítik a munkatársak közötti közvetlenebb kapcsolat kialakulását.

A Mars Magyarország mindkét egysége (Csongrád-Bokroson az állateledel-gyártás, Budapesten az értékesítés és a marketing) gyorsan változó, nagyon versenyérzékeny környezetben működik, így elengedhetetlen a rugalmasság és a változások gyors kezelése, lereagálása. A Mars ezért tudatosan e követelményeknek és piaci igényeknek megfelelően alakítja ki a munkafolyamatokat és alakítja hozzá a szervezetet. A gyors döntési folyamatok és a folyamatos hatékony információáramlás biztosítása érdekében lapos szervezeti struktúrában dolgozik a vállalat Magyarországon is, mely egyben biztosítja a hatékonyságot is, mely a Mars öt alapelvének egyike.

A tehetség-utánpótlás kiemelkedő stratégiai jelentőségű számunkra, célunk, hogy vezetői utánpótlásunkat belső tehetségeinkből neveljük ki. Ennek érdekében működtetünk egy belső tehetség programot, melynek során a programban részt vevő munkatársaink több osztályon is tapasztalatot szerezhetnek − mondta a Napi Gazdaságnak Döbrösy Eszter, a Mars Magyarország hr-igazgatója. Véleménye szerint ehhez elengedhetetlen, hogy a munkatársak pontosan tisztában legyenek és értsék a vállalat jövőképét, azt az irányt, amely meghatározza a napi üzleti tevékenységet. Ugyancsak fontos, hogy a megvalósítás fázisairól folyamatosan tájékoztassák a munkatársakat. A hr-osztály heti hírlevélben gyűjti össze az aktuális vállalati, üzleti, humánpolitikai híreket és osztja meg munkatársaival, míg a Mars belső globális hírforrása egy portál, mely összegzi a világban található Mars-egységek külső és belső aktuális híreit. Évente rendezünk munkatársi napot is, amikor a vezetőség bemutatja az elérni kívánt célokat és beszélgetést ösztönöz a megvalósítás módjairól, de egy ilyen nap jó lehetőséget ad a csapatépítésre, az elkötelezettség növelésére is − emelte ki a hr-igazgató.